Impozitul pe gospodărie revine în discuție. Ce înseamnă și cum se aplică noul bir

Gabriel Bucur 23/01/2018 | 13:11 Ştiri
Impozitul pe gospodărie revine în discuție. Ce înseamnă și cum se aplică noul bir

Impozitul pe gospodărie, noul tip de impozitare pregătit de Ministerul Finanțelor în primăvara anului trecut, dar a cărui aplicare a fost amânată, a revenit în prim-planul opiniei publice. Măsura a fost introdusă în programul de guvernare cu care Viorica Dăncilă, premierul propus de coaliția de guvernare PSD+ALDE, va merge în Parlament.

Deocamdată, impozitul pe gospodărie (impozitul anual pe veniturile globale dintr-o gospodărie) nu are o formă finală și nu este stabilită nici data de la care ar urma să intre în vigoare. Până când guvernul Dăncilă, odată instalat, va merge cu propunerea în Parlament, este nevoie de analiza Ministerului Finanțelor.

„Impozitul global pe venit va rămâne, dar nu pot să vă dau un termen referitor la introducerea lui. Ministerul de Finante are de făcut o pregătire amplă. Numai când va fi făcută această pregătire vom putea să discutăm de momentul introducerii lui”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, potrivit Digi24.

Impozitul pe venitul global ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare al cabinetului condus de Sorin Grindeanu, premierul României în prima parte a anului 2017. Însă guvernul condus de Mihai Tudose, cel care a condus Executivul în cealaltă jumătate de an, a decis amânarea acestui impozit. La acea vreme, Tudose a spus că impozitul pe gospodărie este „o propunere discutată și uitată”.

Impozitul pe gospodărie, pe scurt

Ce însemnă acest impozit pe gospodărie, cum se aplică el și ce deduceri au plătitorii? Pe scurt, impozitul pe gospodărie este o nouă formă de calcul a impozitului pe venit. Dacă, în prezent, fiecare persoană ce obține venituri trebuie să plătească un impozit de 10% (impozitul pe venit), noul proiect propune ca tot ceea ce câștigă membrii unei familii să se adune, iar suma totală să se impoziteze cu 10%.

Ministerul Finanțelor a făcut public documentul de lucru ce conține introducerea impozitului pe venitul global anual în primăvara anului 2017. Potrivit „draft-ului”, stabilirea venitului anual global se determină la nivelul fiecărei gospodării și reprezintă „suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite”.

Potrivit aceluiași document, gospodăria este definită drept un „grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral”.

Printre veniturile care nu sunt luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodărie se regăsesc cele provenite din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal sau veniturile a căror sursă nu este identificată.

Va exista un plafon până la care venitul pe gospodărie va fi neimpozabil. Potrivit documentului oficial al Finanțelor, acest plafon ar fi determinat de numărul de membri ai gospodăriei. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj (P) egal cu numărul de membri plus un punct. De exemplu, o gospodărie cu trei membri va avea 4 ca punctaj. Apoi, se poate calcula plafonul neimpozabil (Pn), folosind formula următoare:

Pn = P x 1.000 lei x 12 luni

Dacă acest plafon este depășit, impozitul anual global se va stabili plin aplicarea unei cote de 10% venitului anual global.

Sunt prevăzute însă și câteva deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină, abonamentele la sala de fitness sau dans pentru adulți, achizițiile de cărți, biletele la teatru sau cinema, unele medicamente și susținerea unor entități nonprofit.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.