Importăm din ce în ce mai mult. De ce am ajuns să producem cu un sfert mai puțină carne decât în 1990

Zootehnia a generat anul trecut aproape patru miliarde de euro în ecuația economiei locale, adică mai puțin de un sfert din producția agricolă totală. În ceea ce privește efectivele de animale, acestea scad de la an la an, iar România a ajuns să se afle la coada ierarhiilor din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de densitatea animalelor. Cu o singură excepție.
Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney
România ocupă printre ultimele locuri ale unui clasament european în ceea ce privește numărul de bovine și porcine raportat la suprafața de teren agricol, cu o densitate de doar 15, respectiv 51 de animale la fiecare sută de hectare de teren, arată datele de la Institutul Național de Statistică, valabile pentru finalul anului trecut. În schimb, atunci când vine vorba de ovine, România stă mult mai bine, cu 88 de animale la fiecare sută de hectare, clasându-se imediat după țări precum Grecia, Marea Britanie, Spania și Olanda.
Efectivele de bovine din România au ajuns la finalul anului trecut la puțin peste două milioane de capete, după ce au scăzut cu peste 30% în ultimul deceniu. Și numărul de porcine s-a diminuat la 4,4 milioane de capete anul trecut, un minus de peste o treime față de anul 2007, în timp ce efectivele de ovine și caprine au crescut aproape constant în ultimii zece ani, ajungând anul trecut la 11,5 milioane, un plus de circa 25% comparativ cu 2007, arată datele INS.
România a produs în 2016, cel mai recent an pentru care există informații publice, puțin peste 74 de kilograme de carne pe cap de locuitor, în creștere cu 3% față de 2007, însă în scădere cu un sfert față de anul 1990, arată datele de la Institutul Național de Statistică.
Pe de altă parte, producția de lapte raportată la populație arată că, în 2016, aceasta ajunsese la 244 de litri/cap de locuitor, în creștere cu 30% față de acum aproape 30 de ani. Trebuie menționat însă că, în toată această perioadă, și populația României a scăzut cu peste trei milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că și baza de raportare s-a redus, indiferent de ce produs de tip zootehnic vorbim.
Valoarea totală a producției agricole a României a crescut anul trecut cu circa 15% față de 2016, până la 17,8 miliarde de euro, arată datele agenției europene de statistică Eurostat. Valoarea producției vegetale are cea mai mare pondere în totalul producției agricole – circa 12,2 miliarde de euro, în timp ce segmentul de zootehnie a generat circa 3,9 miliarde de euro.
Producția cea de toate zilele
Producția de carne din România a ajuns în anul 2016 la 74 de kilograme/locuitor, în timp ce producția de lapte se ridica la 244 de litri/ locuitor.
- 1,4 milioane de tone este greutatea totală, în viu, a animalelor destinate sacrificării pentru consum, potrivit celor mai recente date disponibile, pe 2016.
- 48 de milioane de hectolitri de lapte a produs România în 2016. Cea mai mare parte a producției este reprezentată de laptele de vacă și cel de bivoliță.