Importăm din ce în ce mai mult. De ce am ajuns să producem cu un sfert mai puțină carne decât în 1990

Andreea Neferu 03/07/2018 | 14:54 Companii
Importăm din ce în ce mai mult. De ce am ajuns să producem cu un sfert mai puțină carne decât în 1990

Zootehnia a generat anul trecut aproape patru miliarde de euro în ecuația economiei locale, adică mai puțin de un sfert din pro­ducția agricolă totală. În ceea ce privește efectivele de animale, acestea scad de la an la an, iar România a ajuns să se afle la coada ierarhiilor din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de densitatea animalelor. Cu o singură excepție.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

România ocupă printre ultimele locuri ale unui clasament european în ceea ce privește numărul de bovine și porcine raportat la suprafața de teren agricol, cu o densitate de doar 15, respectiv 51 de animale la fiecare sută de hectare de teren, arată datele de la Institutul Național de Statistică, valabile pentru fina­lul anului trecut. În schimb, atunci când vine vorba de ovine, România stă mult mai bine, cu 88 de animale la fiecare sută de hectare, clasându-se imediat după țări precum Grecia, Marea Britanie, Spania și Olanda.

Efectivele de bovine din România au ajuns la finalul anului trecut la puțin peste două mi­li­oane de capete, după ce au scăzut cu peste 30% în ultimul deceniu. Și numărul de porcine s-a diminuat la 4,4 milioane de capete anul trecut, un minus de peste o treime față de anul 2007, în timp ce efectivele de ovine și caprine au crescut aproape constant în ultimii zece ani, ajungând anul trecut la 11,5 mili­oane, un plus de circa 25% comparativ cu 2007, arată datele INS.

România a produs în 2016, cel mai recent an pentru care există informații publice, puțin peste 74 de kilograme de carne pe cap de locuitor, în creștere cu 3% față de 2007, însă în scădere cu un sfert față de anul 1990, arată datele de la Institutul Național de Statistică.

Pe de altă parte, producția de lapte ra­por­tată la populație arată că, în 2016, aceasta ajunsese la 244 de litri/cap de locuitor, în creștere cu 30% față de acum aproape 30 de ani. Trebuie menționat însă că, în toată această perioadă, și populația României a scăzut cu peste trei milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că și baza de raportare s-a redus, indiferent de ce produs de tip zootehnic vorbim.

Valoarea totală a producției agricole a Româ­niei a crescut anul trecut cu circa 15% față de 2016, până la 17,8 miliarde de euro, arată datele agenției europene de statistică Eurostat. Valoarea produc­ției vegetale are cea mai mare pondere în totalul producției agricole – circa 12,2 miliarde de euro, în timp ce segmentul de zootehnie a generat circa 3,9 miliarde de euro.

 

Producția cea de toate zilele

Producția de carne din România a ajuns în anul 2016 la 74 de kilograme/locuitor, în timp ce producția de lapte se ridica la 244 de litri/ locuitor.

  •  1,4 milioane de tone este greutatea totală, în viu, a animalelor destinate sacrificării pentru consum, potrivit celor mai recente date disponibile, pe 2016.
  •  48 de milioane de hectolitri de lapte a produs România în 2016. Cea mai mare parte a producției este reprezentată de laptele de vacă și cel de bivoliță.
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.