Imobiliarele duduie de tranzacții: un miliardar ceh a cumpărat un centru comercial din Iași

Andreea Neferu 30/03/2017 | 12:33 Ştiri
Imobiliarele duduie de tranzacții: un miliardar ceh a cumpărat un centru comercial din Iași

CPI Property Group, companie controlată de unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cehia, Radovan Vitek, a cumpărat un portofoliu de 11 proprietăți comerciale din regiune, printre care și mallul Felicia din Iași. Nu este prima investiție imobiliară a unui miliardar ceh în România. Cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner, a cumpărat anul trecut complexul de birouri Metropolis Center din București.

Cele 11 centre comerciale din Cehia, Ungaria, Polonia și România au fost cumpărate de la două fonduri administrate de CBRE Global Investors, suprafața închiriabilă a mallurilor totalizând 265.000 de metri pătrați, anunță CPI Property.

„Portofoliul nostru ajunge la 20 de centre comerciale. Suntem pregătiți să integrăm noile active în structura noastră și să lucrăm la strategii pe termen lung care să ne permită să fim competitivi în contextul actual și viitor”, a spus Tomas Salajka, director de achiziții, asset management și vânzări în cadrul CPI Property Group.

Achiziția va fi finanțată prin credite bancare care totalizează circa 440 de milioane de euro, dar și fonduri proprii. Deocamdată valoarea totală a tranzacției nu a fost anunțată.

CPI Property a mai cumpărat acum patru ani dezvoltatorul imobiliar ungar Ablon, care deținea terenuri și în România.

Centrul comercial Felicia, care cuprinde un hipermarket Carrefour și magazine precum Sephora, Noriel sau Pepco, are o suprafață închiriabilă de 28.500 de metri pătrați.

Și Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a intrat anul trecut pe piața imobiliară locală, cumpărând complexul de birouri Metropolis Center din București prin intermediul fondului de investiții PPF Real Estate. Birourile au fost cumpărate cu circa 50 de milioane de euro de la austriecii de la Soravia.


FOTO: Felicia / Facebook

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.