Huawei va construi prima sa fabrică din Europa în Franţa

NewMoney 28/02/2020 | 11:50 Ştiri
Huawei va construi prima sa fabrică din Europa în Franţa

Huawei va construi prima sa fabrică europeană în Franţa, a declarat joi preşedintele grupului chinez, Liang Hua, în timp ce gigantul industriei telecomunicaţiilor vrea să tempereze îngrijorările provocate de acuzaţiile Statelor Unite potrivit cărora Beijingul i-ar putea folosi echipamentele pentru spionaj, transmite Reuters.

Liang Hua a spus că Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, va investi 200 de milioane de euro în prima etapă de înfiinţare a unei fabrici de staţii de bază mobile, urmând să creeze 500 de locuri de muncă.

Huawei speră să obțină licența 5G pentru Europa

Huawei, care neagă că echipamentele sale implică riscuri de securitate, este în centrul unui conflict între SUA şi China referitor la echipamentele 5G, iar Europa a devenit un câmp de luptă major.

”Această fabrică va aproviziona întreaga piaţă europeană, nu doar pe cea franceză. Activităţile grupului nostru au loc la nivel mondial, iar pentru acest lucru avem nevoie de o bază industrială globală”, a afirmat Liang într-o conferinţă de presă.

Nu este clar dacă decizia Huawei este aprobată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a încercat să atragă investitori străini, dar a şi avertizat în privinţa extinderii chineze în economia Uniunii Europene.

Liang a spus că Huawei a prezentat planul grupului guvernului francez.

Biroul preşedintelui Macron a refuzat să comenteze.

SUA, avertismente pentru europeni

Statele Unite şi-au avertizat în mod repetat aliaţii europeni să nu permită implicarea grupului chinez în infrastructura 5G a continentului. Dar capitalele europene sunt divizate în privinţa modului în care trebuie să trateze cu Huawei.

Franţa încă nu a început construcţia reţelelor 5G, dar principalul operator de telefonie mobilă, Orange, controlat de stat, a selectat deja companiile europene Nokia şi Ericsson.

Operatorii de telecomunicaţii mai mici Bouygues Telecom şi SFR, parte a grupului Altice Europe, ale căror reţele actuale depind în mare măsură de Huawei, cer Parisului să îşi clarifice poziţia faţă de Huawei.

Franţa susţine că nu va discrimina nicio companie, dar cere ca toţi furnizorii să fie verificaţi şi autorizaţi de către o agenţie de securitate cibernetică, care analizează echipamentele Huawei.

Surse din industria franceză a telecomunicaţiilor se tem că Huawei va fi interzisă în practică, chiar dacă nu va fi făcut un anunţ oficial de interzicere.

Şi Germania încearcă să ajungă la un consens pentru paşii de urmat. Conservatorii cancelarului Angela Merkel susţin adoptarea unor reglementări mai stricte pentru furnizorii străini, dar nu au itnerzis în mod direct Huawei.

Marea Britanie a sfidat Statele Unite permiţând accesul ”unor furnizori cu risc ridicat”, cum este Huawei, în părţile lipsite de riscuri ale reţelei sale 5G, dar nu şi la componentele ”de bază”. Washingtonul a presat Londra să îşi reconsidere decizia.

Staţiile de bază mobile care vor fi fabricate în Franţa nu sunt considerate ca fiind esenţiale pentru infrastructura 5G.

Huawei acuză Statele Unite să încearcă să îi împiedice dezvoltarea pentru că nicio companie americană nu poate oferi aceeaşi gamă de tehnologie la un preţ competitiv.

Fabrica Huawei din Franţa va fi a doua unitate de producţie a companiei din afara Chinei. Huawei mai are o fabrică de smartphone-uri în India, iar în rest doar fabrici de asamblare. Fabrica din Franţa va genera vânzări de 1 miliard de euro pe an.