Honeywell: Unu din patru români se împrumută la prieteni sau la bancă pentru a plăti factura la încălzire

Andreea Neferu 16/03/2017 | 14:44 Ştiri
Honeywell: Unu din patru români se împrumută la prieteni sau la bancă pentru a plăti factura la încălzire

Peste un sfert dintre români au fost nevoiți să împrumute bani de la prieteni sau familie sau să apeleze la un card de credit sau un împrumut bancar pentru a plăti facturile de încălzire, potrivit unui studiu realizate de Honeywell, companie americană din sectorul software-industrial. 22% dintre aceștia spun că se împrumută chiar frecvent.

Circa 58% dintre români sunt îngrijorați cu privire la costul generat de încălzirea locuinței. De altfel, 44% dintre români spun că li se pare că factura la încălzire este mare, iar aproape 14% consideră că este chiar foarte mare.

„Încălzirea locuinței poate fi foarte costisitoare, în special pe timp de iarnă, iar pentru multe gospodării, nevoia de a reduce valoarea facturilor primează în fața confortului familiei”, spune Gelu Olteanu (foto), director vânzări environmental & energy systems al Honeywell România, în cadrul unei conferințe.

Tot circa un sfert dintre polonezi și unguri se împrumută pentru a achita facturi de încălzire, în timp ce slovacii și cehii stau mai bine la acest capitol, cu 11%, respectiv 9%.

Temperatura ideală a locuinței pentru peste 60% din români pe perioada iernii este cuprinsă între 21 și 23 de grade. Printre cele mai frecvente motive care duc la risipa de agent termic se numără fluctuațiile de temperatură din locuință și încălzirea unor părți din locuință care nu sunt folosite. Totodată, sistemele învechite de încălzire reprezintă un motiv al ineficienței energetice, având în vedere că aproape 60% dintre  proprietarii români nu au posibilitatea de a controla separat temperatura din fiecare cameră.

Studiul s-a derulat prin sondaj online, pe un eșantion de peste 800 de români, proprietari de locuințe, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosesc (centrale termice, sistem centralizat, sobe etc.).

Honeywell are activități în domeniul tehnologiilor pentru locuințe și clădiri, inclusiv termostate, produse de securitate, soluții de siguranță la incendiu, fum și gaze. Precum și tehnologii de contorizare inteligentă a energiei, pentru clădiri rezidențiale și comerciale.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.