Hocus pocus în stil nemțesc: cum să faci profit din pierderi

Mimi Noel 17/02/2017 | 12:59 Global
Hocus pocus în stil nemțesc: cum să faci profit din pierderi

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Cum să faci profit din pierderi sau care a fost minuneafinanciară prin care Deutsche Bank reușea, în plină criză financiară, să marcheze câștiguri din pierderile celei mai vechi bănci italiene, Banca Monte dei Paschi. Acum, guvernul italian se luptă să o sal­­­veze, iar despre banca germană nu știe nimeni cu precizie dacă este sau nu pe marginea prăpastiei.

Pe 1 decembrie 2008, majoritatea băn­­ci­­lor lumii sufereau deja de pe urma crizei financiare declanșate în SUA cu un an înainte. Celebra bancă americană de in­­ves­­tiții Lehman Brothers capitulase, Merrill Lynch fusese vândută, Citigroup și alte câteva mari bănci țipau după ajutor guvernamental pentru a fi salvate. Au fost și câteva excepții de la această prăbușire sistemică.

În după-amiaza acelui început de decembrie, bancherul de 40 de ani Mi­­che­­­le Faissola conducea ședința unei echi­­pe de finanțiști ținută în sediul din Londra al Deutsche Bank, cea mai mare ban­­­­că a Germaniei cu active de 2 trili­oane de euro.

Descendentul unei familii italiene de bancheri, Faissola era directorul diviziei internaționale de dobânzi, care crea și vindea instrumente financiare derivate. În ședința cu pricina au pus în discuție problemele unuia dintre clienții Deut­­­sche, banca italiană Monte dei Paschi din Siena, care, pe fondul adâncirii cri­­zei, s-a trezit la un singur plasament cu o pierdere de 367 de milioane de euro. Semn rău. Și un detaliu important: Monte dei Paschi este una dintre cele mai vechi bănci din lume, fondată în 1472, la scurt timp după apariția tiparului.

TRANZACȚIA-MINUNE. Dacă investitorii ar fi aflat care era amploarea pierderilor su­­ferite de banca italiană, consecințele ar fi fost imprevizibile: lichidarea depozitelor de către deținători sau naționalizarea erau două dintre scenarii. La întâlnirea din decembrie, Faissola și cei din echipă și-au dat seama că trebuie să facă o minune: o nouă tranzacție prin care pierde­­rea cu pri­­cina să dispară. Toți cei din în­­că­­pere vă­­zu­­seră, la viața lor de finan­­țiști, tot felul de sca­ma­to­rii, dar manevra pro­­pu­­să de Faissola li se părea de-a dreptul îndrăz­­nea­­ță.

Tranzacția urma să fie făcută în doi pași: primul presupunea ca Paschi să facă un plasament sigur și profitabil cu Deut­­sche Bank și să folosească câștigul pentru a stinge pierderea suferită în 2008. Cum era normal, Deutsche nu dădea gratis banii respectivi, astfel că pasul doi presupunea ca banca italiană să mai facă un plasament, dar, de data asta, în pierdere. Dacă primul pas se făcea imediat, al doilea se derula încet, pe parcursul mai multor ani. În rapoartele anuale ale Paschi, nu trebuia să apară nicio referire la gaura de 367 de milioane de euro. Întrebarea pe care și-o puneau mai toți din acea încăpere: era sau nu o mutare legală?

Unora, însă, ideea li s-a părut fantastică. „Adică poți să marchezi profit în primă fază, iar pierderile să le diluezi de-a lungul timpului? Ar trebui să facem la fel și la Deutsche Bank“, ar fi spus Jeremy Bailey, președintele diviziei globale din cadrul băncii germane, potrivit mărturiei unui alt participant la ședința cu pricina.

Totuși, ieșiți din încăpere, unii colegi ai lui Faissola au început să-și pună întrebări. William Broeksmit (53 de ani), director spe­­cializat în optimizarea riscului, era îngrijorat de propunere. Nu era de­­loc adeptul tranzacțiilor cu instrumente de­­riva­­ti­­ve. Riscul era foarte mare. L-a aver­­­­tizat printr-un e-mail pe Faissola, dar fă­­ră efect.

S-a mers mai departe, și în cele din urmă, totul a degenerat într-un scandal inter­­na­­țio­­nal. La Milano, este un proces pe rol în acest moment. Deutsche Bank și cinci foști directori, printre care și Faissola, sunt acuzați că au conspirat cu cei de la Paschi pentru falsificarea conturilor bancare în 2008.

AMENZI DE MILIARDE. La opt ani de la declanșarea crizei financiare, situația ră­­mâ­­ne dificilă pentru multe bănci. Fiind cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank este implicit și cea mai importantă instituție financiară europeană, iar procesul cu Paschi îi pătează reputația și îi afec­­tea­­ză operațiunile deja periclitate de capi­­ta­­­­lizarea la limită a băncii.

În plus, Deutsche are de dus și povara anchetei inițiate de SUA privind suspiciunea că banca germană ar fi implicată în spălarea a câteva miliarde de dolari pentru clienții săi din Rusia. Între timp, Deut­­sche a ajuns la o înțelegere cu SUA într-o altă anchetă, cea privind modul în care a operat instrumentele financiare ipotecare înainte de 2008. Chiar luna aceas­­ta, banca germană a recunoscut că și-a indus în eroa­­­­re investitorii și a fost de acord să plă­­­­­­teas­­că o amendă de 7,2 miliarde de do­­lari. A mai plătit și o factură de 9 miliarde de dolari pentru diverse alte acuzații de evaziune fiscală și pentru alte operațiuni ilegale în Iran, Libia, Siria sau Myanmar. Plus alte 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzilor interbancare pe pia­­ța LIBOR (o piață de 300 de milioane de dolari). Toate acestea adunate fac banca germană să fie una dintre cele mai ris­­cante instituții financiare, chiar dacă, potrivit noului său CEO, britanicul John Cryan, și-a mai redus expunerile.

ISTORIA AFACERII. Tranzacția cu Paschi este doar un exemplu al modului riscant și la limita legii în care Deutsche Bank a ope­­rat cu instrumente derivative, cu conturi dubioase, totul ducând la erodarea în­­crederii pieței până în punctul în care nimeni nu știe cu precizie cât de aproape de prăpastie este insti­­tu­­ția germană.

Cele întâmplate în acel decembrie la Lon­­dra sunt informații-cheie pentru procurorii italieni. Reglementatorul pieței financiare germane, BaFin, a încercat să des­­câlcească operațiunea, comandând un audit independent, în ia­­nuarie 2014.

În mai 2002, pe când împlinea 530 de ani, Monte dei Paschi le-a cerut celor de la Deutsche o operațiune complexă. Paschi tocmai se listase pe bursa italiană în dorința de a-și crește businessul. Totoda­­tă, deținea un pachet de acțiuni la Intesa Sanpaolo. Planul era să vândă o parte din pachetul respectiv pentru a avea cash pen­­­­­­tru achiziții, dar totodată să beneficie­­ze de orice creștere a respective­­lor ac­­ți­­uni deținute la Intesa. Exact genul de produs financiar customizat, dar foarte ris­­cant pe care deja marșa cea mai mare bancă germa­­nă.

Cele două bănci au creat un vehicul –San­­­­torini Investments, în realitate un instrument derivativ. Pariul era câștigător doar dacă acțiunile Intesa creșteau. Doar că, în 2008, toate acțiunile băncilor s-au prăbușit. În câ­­te­­va săptămâni, pierderile băncii italiene aproape s-au dublat până la 300 de milioane de eu­­ro. Dacă ar fi trecut în raportul financiar anual pierderile generate de Santorini Investments, con­­se­­cin­­țele ar fi fost drama­­ti­­ce: naționalizarea sau forțarea unui bail out. Astfel, a venit soluția Fa­­ssio­­la.

Un anonim, însă, a oferit informații au­­to­­rităților italiene și americane în legătură cu afacerea Santorini, iar în 2011 acestea au demarat anchete paralele. William Broeks­­mit s-a retras din bancă, în 2013, conștient că investigațiile se vor adânci. În ianuarie 2014 a cedat și s-a sinucis. La fel și șeful de comunicare al Deutsche Bank, David Rossi (51 de ani).

RESTART ÎN STIL BRITANIC. În octom­­brie anul trecut, un judecător din Milano s-a pronunțat în rechizitoriul afacerii Santorini. Procesul a început în decembrie și, foarte probabil, va dura pe tot parcursul acestui an. Chiar dacă temerile legate de robustețea băncii s-au mai atenuat, valoa­­rea acțiunilor rămâne în continuare cu 80% mai scăzută comparativ cu nivelul atins în 2007.

Pe fondul amenzilor pe care le are de achitat, conducerea băncii nu exclude nevoia de a majora capitalul. Este de aș­­tep­­tat ca noul CEO, britanicul Cryan, care a preluat Deutsche Bank în 2015, să înceapă să pună în aplicare noua strategie odată cu anunțarea rezultatelor financiare pe 2016. Fără profit, cel mai probabil, esti­­mea­­ză analiștii.

Între timp, Paschi este pe punctul de a fi naționalizată. Faissola continuă să facă afaceri. Du­­pă demisia de la Deutsche, și-a fondat propria companie de investiții – FAB Partners. Printre clienții săi, guvernul qatarez, care este și cel mai ma­­­­re acționar al Deut­­s­­che Bank.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Pașii unui gigant” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Cea mai mare bancă germană duce astăzi povara unei reputații discutabile și a unor amenzi care depășesc 16 miliarde de euro.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • ÎNCEPUTUL. Fondată la 1870, a funcționat multă vreme ca o bancă comercială obișnuită.
  • MIRAJUL. În anii ’80 și ’90, Deutsche privea cu invidie către băncile londoneze și americane, al căror profit creștea exponențial, vânzând produse financiare extrem de profitabile. În 1995, a intrat și ea pe această nișă.
  • LUMEA RISCULUI. În 1998, a achiziționat Bankers Trust, o casă din New York specializată pe instrumente derivative, dar renumită pentru cultura ei agresivă pe piața financiară.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Vernon Silver și Elisa Martinuzzi; adaptare de Mimi Noel

FOTO: Sediul central al băncii Monte Dei Paschi din Siena, fondată la 1472, se află în Palazzo Salimbeni (regiunea Toscana, Italia) Sursa foto: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.