Hidroemergența: listarea care ar putea schimba statutul pieței de capital din România

Alexandra Pele 10/01/2017 | 15:33 Financiar
Hidroemergența: listarea care ar putea schimba statutul pieței de capital din România

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bursa românească ar putea să devină anul acesta piață emergentă. Totul depinde însă de o listare foarte impor­tantă.

A început cu un sfârșit de septembrie 2016, când Bursa de Valori București a intrat pe lista de monitorizare a agenției de rating a Bursei londoneze, FTSE Russell. Calificată drept piață de „frontieră“, BVB are șansa de a promova, la sfârșitul acestui an, la statutul de piață emer­­gen­­tă. Iar pasul se traduce printr-o multiplicare a fluxurilor străine de capital. Dacă pentru piețele de frontieră, banii puși la bă­taie de marile fonduri de investiții sunt de ordinul a zeci de miliarde de eu­­ro, la categoria piețelor emergente urcă la mii de miliarde.

Criterii. La ora actuală, România înde­plinește opt din cele nouă criterii calitative necesare pentru a primi statutul de piață emergentă. „Cele mai recente dez­vol­­tări ale infrastructurii de tranzacți­o­nare au fost primite pozitiv de investitorii internaționali de portofoliu“, spun re­prezentanții FTSE Russell, adăugând că singurul criteriu la care nu stăm deloc bine este lichiditatea.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.