Hărțuirea sexuală în business. Cât de mult contează trecutul pătat al unui investitor când vine vorba de bani

Mimi Noel 19/10/2017 | 12:19 Global
Hărțuirea sexuală în business. Cât de mult contează trecutul pătat al unui investitor când vine vorba de bani

Acest articol apare în numărul 25 (9-22 octombrie) al revistei NewMoney

Cazul de hărțuire sexuală în centrul căruia s-a aflat finanțistul Stefan Glaen­zer este folosit de femeile de afaceri pentru a descuraja comportamentul sexist al unor fonduri de investiții.

În 2012, poliția punea ochii pe un anume Stefan Glaenzer, plimbându-se fără țintă pe peronul metroului.

A urcat precipitat într-un vagon, s-a lipit de o femeie și a început să se frece de ea. A fost arestat. Multimilionarul Gla­en­zer, fost președinte și director exe­cutiv al serviciului online de muzică Last.fm, și-a cerut scuze și a pledat vinovat, atunci când a fost acuzat de hărțuire sexuală.

Trei ani mai târziu, s-a dus la British Business Bank (bancă publică, finanțată de guvern) pentru a le cere să inves­tească în fondul său cu capital de risc, Passion Capital. Banca îl mai finanțase cu un an înainte de arestare. Având ca filosofie dezvoltarea industriei tehnologice, guvernul a decis să treacă peste incident și să-i finanțeze fondul specializat la rându-i în investiții în tehnologie. Cu o finanțare de 23,1 milioane de dolari, guvernul britanic a devenit practic cel mai mare investitor al Passion Capital.

AFACERI LA MASCULIN. Casa de in­ves­tiții Passion caută acum să atragă capital pentru un nou fond, spun surse apro­pia­te. Doar că trecutul lui Glaenzer com­plică efortul, chiar dacă nu a mai fost acuzat de nimic din 2012 încoace. Companiile europene precum Passion Capital depind masiv de finanțare guverna­mentală, iar reprezentanți ai industriei britanice îi cer insistent guvernului să nu mai finanțeze fonduri de capital cu anga­jați sau parteneri în privința cărora există condamnări sau suspiciuni că au fost implicați în agresiuni, hărțuiri sexu­ale sau acte de discriminare sexuală.

Investiția pe care banca publică a decis totuși să o facă în 2015 în firma lui Glaen­­zer a transmis mesajul că nu-i prea pasă de derapajul comportamental al acestuia, explică un investitor din Londra, care alături de alți zece antreprenori și finanțiști au preferat să-și păstreze ano­­­nimatul pentru a se proteja de o even­­­­­­­tuală răzbunare din partea fie a guvernului, fie a firmei lui Glaenzer. British Business Bank a refuzat să spună dacă va mai investi în noul fond ridicat de Passion Capital, dar într-o de­cla­rație a ținut să precizeze că nu tra­tează superficial problema agresiunii sexuale și că este extrem de atentă la acest subiect. Glaenzer și compania nu au dorit să facă niciun comentariu.

Cazul de față este exponențial pentru o dezbatere mai largă despre ce rol ar putea juca partenerii și cei care sprijină companiile de investiții pentru a sanc­ționa acest gen de comportament. Cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, le-a cerut insistent investitorilor să verifice trecutul celor cu care fac business, iar grupul american Institutional Limited Partners Association pune la punct un set dur de reguli în acest sens. În Marea Britanie, unde finanțările sunt o chestiune com­plicată, investitori precum Glaenzer sunt extrem de influenți și, prin urmare, greu de ocolit de startup-urile care caută cu disperare finanțare.

„Să ceri bani într-un birou plin cu investitori domni poate fi o experiență inti­midantă în cel mai bun caz“, spune Caroline Plumb, fondatorul startup-ului Flui­dly, o afacere cu software de business cu se­diul în Londra. Faptul că fondul de investiții condus de Glaenzer se bucură în continuare de susținere nu reflectă deloc poziția oficială a British Business Bank, aceea că prioritizează îmbunătă­țirea accesului femeilor de afaceri la finanțare, a adăugat aceasta.

Toby Coppel, fost executiv în cadrul Yahoo! și cofondatorul Mosaic Ventu­res din Londra, spune că sunt multe alte fon­duri promițătoare în care Banca ar putea să investească, inclusiv câteva ridicate în ultimii doi ani chiar de femei de afa­ceri.

RIGORI ȘI RESPONSABILITATE. Cu toate acestea, Passion se bucură de o re­lație strânsă cu factori de decizie brita­nici. La două luni după ce British Business Bank a investit în Passion Capital, Eileen Burbidge, unul dintre par­tenerii fondului, a devenit președinte al Tech City, o entitate guvernamentală cre­­ată pentru a promova industria teh­no­logică britanică. Burbidge a refuzat orice comentariu.

Cei care sunt de partea lui Glaenzer – niciunul nu a dorit să-și dezvăluie identitatea –, spun că arestarea sa a fost un caz izoltat, un derapaj comportamental pentru care a fost pedepsit și că a fost pe nedrept asociat cu o dezbatere dife­rită despre sexismul care afectează indus­tria. Cei care au colaborat cu el spun că nu s-a purtat niciodată inadecvat într-un context de business, spre deosebire de investitorul Justin Caldbeck, care a făcut avansuri nepotrivite unor femei care au venit la el să-i ceară să investească în companiile lor. În iunie, Caldbeck și-a recunoscut comportamentul și a demisi­onat din firma pe care a cofondat-o.

În Europa, femeile de afaceri fac presiuni pentru o mai mare responsabilitate. Pe lângă interzicerea finanțării guvernamentale în cazul investitorilor condam­nați pentru agresiuni sexuale, se cere ca gu­­vernul să faciliteze raportarea com­por­ta­mentului sexist agenției care acor­­­dă li­cen­țe de funcționare fondurilor de in­­ves­­tiții.

Vivi Friedgut, fondatoarea companiei de educație online Blackbullion, spune că un investitor i-a spus că a avut mai mult noroc în a atrage capital de inves­tiții dat fiind că a avut un bărbat cofondator. O altă femeie care a fondat două companii își amintește că a fost criticată aspru de investitor că a rămas însăr­ci­nată după ce a primit investiția. Acesta s-a întâlnit ulterior cu cofondatoarea pentru a se asigura că nu rămâne și ea gravidă.

Colette Ballou, fondatoarea unei agenții de PR care are clienți companii tehnolo­gice din Europa, spune că a fost hărțuită de mai multe ori și că a început să in­ves­­tească în fonduri tocmai pentru a crea un curent de schimbare.

„Am simțit pe pielea mea abuzurile de acest gen, am fost hărțuită sexual. Nu pot schimba ceva decât devenind par­tener în case de investiții și astfel să mă asigur că au un comportament responsabil“.

 

PARADOX

Tată a trei copii și fost DJ timp de 15 ani, Glaenzer a susținut că s-a aflat sub influența consumului de canabis la momentul incidentului.

  • SUCCES. Passion Capital s-a lansat în martie 2011, cu un capital inițial de 60 de milioane de dolari (40 de milioane de dolari de la guvernul britanic). Cei trei parteneri – Stefan Glaenzer, Eileen Burbidge și Robert Dighero – au fost considerați de VentureBeat drept cei mai prolifici investitori din Europa.
  • ÎN ROMÂNIA. În luna aprilie, la Cluj, Glaenzer a participat ca vorbitor în cadrul Startup Avalanche, una dintre cele mai importante competiţii de startup-uri de tehnologie din sud-estul Europei.

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Adam Satariano; adaptare de Mimi Noel

Cu contribuția lui Kaye Wiggins și a lui Giles Turner.

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.