Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE înfiinţează un call center pentru diaspora

Elena Marinescu 03/12/2020 | 21:01 Ştiri
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE înfiinţează un call center pentru diaspora

Ministerul de Externe a lansat harta interactivă a secţiilor de votare în străinătate, care le permite românilor care votează în afara ţării să găsească secţiile de votare din apropiere şi să evite aglomeraţia la urne. De asemenea, este disponibil un call center la care alegătorii români din afara ţării pot obţine informaţii utile despre alegerile parlamentare.

„În vederea asigurării unei informări corecte a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate cu privire la exercitarea dreptului de vot pentru alegerile parlamentare din acest an, Ministerul Afacerilor Externe a lansat astăzi, 3 decembrie 2020, pe pagina sa de internet, în cadrul secţiunii dedicate acestui proces electoral, o hartă interactivă a secţiilor de votare din străinătate”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Harta interactivă va fi actualizată

Harta le permite românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să identifice secţiile de votare din apropiere şi să-şi planifice participarea la alegerile parlamentare astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secţii de votare. De asemenea, în cazul unor relocări de secţii de votare, din motive obiective generate de situaţia pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziţie informaţii în timp real.

Totodată, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare: 004 021 431 2065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 din 24 de ore în perioada 3 decembrie 2020 (începând cu ora 08.00) – 7 decembrie 2020 (până la ora 20.00, ora României).

„Harta interactivă şi linia telefonică dedicată alegătorilor români din străinătate fac parte din campania de informare derulată de MAE, care are ca obiectiv asigurarea informaţiilor necesare alegătorilor români din străinătate pentru exercitarea în condiţii optime a dreptului constituţional de vot, inclusiv cu privire la respectarea măsurilor de siguranţă sanitară pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus”, menţionează MAE.

748 de secţii organizate în străinătate pe parcursul a două zile

În ceea ce priveşte votul la secţie, MAE reaminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie, şi duminică, 6 decembrie.

Alegătorii români din străinătate pot consulta Harta secțiilor de votare, Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, rubrica de Întrebări frecvente, cât și alte informații relevante, pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, în secțiunea dedicată votului în străinătate la alegerile parlamentare din acest an, la link-ul http://www.mae.ro/node/52162.