Harta centrelor comerciale din România se îmbogățește cu jumătate de milion de metri pătrați în următorii trei ani

Andreea Neferu 21/09/2017 | 15:08 Ştiri
Harta centrelor comerciale din România se îmbogățește cu jumătate de milion de metri pătrați în următorii trei ani

Cele mai mari 23 de orașe din România vor atrage în următorii trei ani jumătate de milion de metri pătrați de noi spații moderne de retail, Bucureștiul și orașele din centrul și vestul țării, precum Brașov, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara fiind localitățile în care se vor construi cele mai multe proiecte, potrivit unei analize a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

„Marile oraşe, în special centrele universitare, care atrag investiţii şi locuitori din alte zone ale ţării, continuă să fie o prioritate pentru marii dezvoltatori de spaţii de retail, care caută de cele mai multe ori să vină cu proiecte complementare ca zone şi ca mix de magazine şi servicii. Piaţa este dinamică, majoritatea retailerilor înregistrează creşteri ale vânzărilor de două cifre, iar vârfurile de consum sunt vizibile cel mai adesea în marile oraşe”, spune Bogdan Marcu (foto), partner, retail agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Cele 23 de oraşe au în prezent un stoc de retail de aproape 3,4 milioane de metri pătraţi la o populaţie de 6,3 milioane de locuitori, corespunzând unei densităţi medii de 534 de metri pătraţi/ 1.000 de locuitori. Prin completarea noilor proiecte anunţate, densitatea medie va creşte cu 15%, până la 614 metri pătraţi/ 1.000 de locuitori.

În condiţiile în care o parte dintre aceste 23 de mari oraşe, cu o populație de peste 90.000 de locuitori fiecare, sunt deja acoperite de spaţii de retail modern, raportat la puterea de cumpărare actuală, dezvoltări noi sunt anunţate doar în 12 dintre oraşele analizate.

Oraşele cu cel mai ridicat nivel al spaţiilor de retail planificate sunt Bucureşti (122.000 mp) şi Timişoara (78.000 mp), urmate de Braşov (58.000 mp), Sibiu (53.000 mp) şi Târgu Mureş (50.000 mp).

În ceea ce priveşte cea mai mare creştere procentuală a stocului şi a densităţii, pe primele locuri se situează Râmnicu Vâlcea (187%), Satu Mare (87%), Sibiu (67%), Târgu Mureş (58%) şi Braşov (43%).


Sursă foto: Cushman & Wakefield Echinox

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.