Harley-Davidson, victimă colaterală a războiului economic dintre SUA și Uniunea Europeană

Gabriel Bucur 26/06/2018 | 10:10 Ştiri
Harley-Davidson, victimă colaterală a războiului economic dintre SUA și Uniunea Europeană

Harley-Davidson, reputatul producător american de motociclete, va transfera o parte din producţia din Statele Unite ale Americii către fabricile sale din alte țări, pentru a evita plata taxelor pe care Uniunea Europeană le-a introdus de curând și care ar costa compania până la 90 de milioane de dolari pe an, transmite Reuters, citat de News.ro.

Acţiunile companiei Harley-Davidson au scăzut, luni, cu peste 5%. Într-un document depus la autorităţile de reglementare, compania cu sediul în statul american Wisconsin a apreciat că taxele punitive vor duce la o creştere medie a costurilor de circa 2.200 de dolari pentru o motocicletă exportată din Statele Unite în Uniunea Europeană, dar nu a oferit mai multe detalii.

Harley-Davidson a anunţat însă că nu va mări preţurile cu amănuntul sau la angro. Reprezentanții companiei anticipează că tarifele vor duce la o creştere a costurilor totale de 30-45 de milioane de dolari pentru restul anului 2018, ceea ce înseamnă că într-un an întreg suma ar putea ajunge la 90 de milioane de dolari.

Compania nu are unităţi de producţie în Europa, iar cele trei fabrici din afara SUA sunt în Brazilia, India şi Thailanda.

Citiți și: Doi antreprenori români fac milioane de euro punând roboții informatici la treabă

Pentru a compensa scăderea cererii de motociclete din SUA, Harley-Davidson a intenţionat să crească vânzările în străinătate la 50% din volumul total al vânzărilor, de la 43% cât reprezintă acum. În 2017, Harley-Davidson a vândut aproape 40.000 de motociclete noi în Europa, care au reprezentat, anul trecut, peste 16% din vânzările companiei. Veniturile obţinute în ţările UE au fost pe locul al doilea după cele din Statele Unite.

În ianuarie, compania a anunţat închiderea unei fabrici în Kansas City, din statul Missouri, în cadrul uni plan de consolidare, după ce livrările de motociclete au scăzut până la recordul din ultimii şase ani.

În 2017, Harley-Davidson a vândut aproape 40.000 de motociclete noi în Europa, care au reprezentat, anul trecut, peste 16% din vânzările companiei. Veniturile obţinute în ţările UE au fost pe locul al doilea după cele din Statele Unite.

Citiți și: Anual, populația unui oraș de talia Oradei dispare de pe harta țării. De ce are România cea mai mare pondere a emigranților în totalul populației

Compania a mai transmis că este nevoie de investiții pentru a creşte producţia în fabricile din străinătate, iar întreg procesul va dura între nouă şi 18 luni.

Acţiunile Harley s-au depreciat cu circa 6% de la începutul lunii martie, când au început conflictele comerciale dintre SUA şi Uniunea Europeană, iar de la sfârşitul lui decembrie 2017 – cu 15%.

Administrația Trump a impus, la începutul lunii iunie, taxe vamale pentru oțel și aluminiu, drept măsură pentru protejarea locurilor de muncă din SUA. Reacția UE a venit imediat, iar din 22 iunie a introdus taxe de 25% pentru unele produse americane, între care motocicletele Harley-Davidson mari.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.