Guvernul s-a înțeles cu Uber, Bolt și Clever pentru reglementarea serviciilor de ridesharing

NewMoney 23/05/2019 | 15:40 Ştiri
Guvernul s-a înțeles cu Uber, Bolt și Clever pentru reglementarea serviciilor de ridesharing

Executivul a promis, joi, că va pune în dezbatere publică un proiect de OUG pentru reglementarea serviciilor de ridesharing, existând un consens privind o parte din propuneri, a anunţat Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală, care reprezintă companiile de ridesharing Uber, Bolt şi Clever, după o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor, potrivit News.ro.

„Am avut astăzi o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor ridesharing. Guvernul a promis că va pune în dezbatere publică astăzi un proiect de OUG în acest sens. Am ajuns la un consens privind o parte din propunerile pe care le-am făcut, dar asta nu înseamnă nimic concret”, se arată în comunicat.

Totuşi, asociaţia avertizează că punerea în dezbatere publică nu schimbă cu nimic faptul că şoferii sunt ”vânaţi pe străzi”, iar pasagerii nu pot găsi o maşină.

„Credem că e importantă adoptarea ordonanţei în prima şedinţă de Guvern. Numai în acest fel se poate corecta nedreptatea faţă de şoferi şi pasageri”, se arată în comunicat.

„Sunt câteva cerinţe critice din partea reprezentanţilor Uber, Bolt şi Clever pentru funcţionarea aplicaţiilor, de exemplu vârsta maximă a maşinilor să fie de 15 ani – propunerea iniţială a Ministerului era de maximum 8 ani, jumătatea mediei parcului auto la nivel naţional, un aspect imposibil de îndeplinit. Forma de proprietate era un aspect foarte important de menţionat în această lege – să fie acceptată atât proprietatea, cât şi leasingul, dar şi contractul de comodat”, a dclarat, pentru StartupCafe.ro, Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală.

Şoferii vor avea de asemenea nevoie de ateste de la ARR (Autoritatea Rutieră Română), dovada că sunt şoferi profesionişti şi că sunt PFA, mai scrie StartupCafe.ro.

Asociaţia consideră că cele aproape 300.000 de semnături ale petiţiei #continuam, strânse în mai puţin de 72 de ore, arată că aceste servicii sunt dorite de români.

Marţi, asociaţia a transmis scrisori deschise către premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, în care le solicită implicarea pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de rideshareing. Asociaţia spune că modificările aduse la legea 38/2003, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ.

În plus, modificările la legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulţi şoferi ai Uber, Clever şi Bolt fiind amendaţi de Poliţie şi luându-se împotriva lor măsura ridicării plăcuţelor de înmatriculare pentru 6 luni, potrivit asociaţiei.


Foto: Hepta/Mediafax