Guvernul Orban dă înapoi. Nu mai sunt sigure majorările de pensii şi alocaţii (VIDEO)

Elena Marinescu 19/01/2020 | 13:03 Ştiri
Guvernul Orban dă înapoi. Nu mai sunt sigure majorările de pensii şi alocaţii (VIDEO)

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că nu există bani la buget pentru majorările la pensii și alocații și acuză PSD de iresponsabilitate maximă care, ”in disperarea de a-si salva imaginea, sunt gata sa arunce in aer Romania”.  Reacția lui Cîțu vine în contextul în care acesta a subliniat că susține 100% declarația premierului Ludovic Orban cu privire la faptul că orice cheltuială cu asistența socială este condiționată de evoluția economiei și de încasările a buget.

_____

Premierul ​Ludovic Orban a declarat duminică că majorarea alocaţiilor şi a pensiilor depinde de evoluţia economică. Şeful Guvernului a precizat însă că îşi doreşte aceste creşteri, însă nu va fi luată nici o decizie „care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung”.

Referitor la dublarea alocaţiilor, amânată la ultima şedinţă de Guvern până la 1 august, după rectificarea bugetară, tocmai pentru a fist găsite fondurile necesare, premierul a afirmat: ”E cert că le creştem. Vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”.

El a calificat legea de dublare a alocaţiilor drept ”o răzbunare a PSD”. De evoluţia economică depinde şi majorarea pensiilor. Întrebat dacă acestea vor creşte cu 40% din septembrie, premierul Orban a răspuns: „Nu e 100% asta”.

Șeful Guvernului a comentat că „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată. Orban a precizat că impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde.

Orban: în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească

„Banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creşte eco consolidată, să relansăm investiţiile să îmbunătăţim colectarea”, a explicat premierul, potrivit New.ro.

„Vom creşte pensiile cu siguranţă, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung Vom creşte şi alocaţiile, vom încerca să asigurăm o creştere cât mai mare. Sper să nu vină şi o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a adăugat Orban la Hotnews.ro.

Guvernul a decis în ultima ședință să amâne intrarea în vigoare până la 1 august a legii privind dublarea alocațiilor pentru copii. Potrivit estimărilor, majorarea alocațiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei.