Guvernul Olandei declară penurie de apă din cauza secetei

Elena Marinescu 03/08/2022 | 17:50 Ştiri
Guvernul Olandei declară penurie de apă din cauza secetei

Guvernul olandez a declarat miercuri o penurie de apă, ca urmare a unei veri neobișnuit de secetoase și a faptului că nu sunt prognozate ploi pentru următoarele două săptămâni, relatează Reuters.

Luna trecută, valuri de căldură brutale au afectat mari părți ale Europei și Statelor Unite, ceea ce a determinat adoptarea mai multor apeluri pentru intensificarea eforturilor de combatere a încălzirii globale, despre care oamenii de știință spun că face ca perioadele de vreme extrem de caldă să fie mai frecvente și mai mortale.

Având în vedere că două treimi din populația olandeză trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută în Țările de Jos, ducând la înnămolirea râurilor și la îngreunarea traficului de apă.

O altă problemă apare din cauza uscării digurilor – multe dintre ele au nevoie de greutatea apei însăși pentru a rămâne rezistente. „De câteva săptămâni vedem că în Țările de Jos se usucă din cauza evaporării în propria țară și a debitelor foarte scăzute ale râurilor din străinătate”, a declarat Michele Blom de la agenția pentru lucrări publice și gestionarea apei din țară, desemnată să supravegheze un grup de lucru pentru secetă.

În acest moment, barjele de pe Rinul inferior – o rută importantă pentru transportul cărbunelui din Rotterdam în interiorul țării către oțelăriile și producătorii de energie din Germania – funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.

Ministerul olandez al infrastructurii și transporturilor a declarat că, începând de marți, apa curgea prin Rin cu 850 de metri cubi pe secundă la Lobith, orașul din estul țării unde intră în Olanda, „excepțional de scăzută pentru această perioadă a anului”, potrivit sursei citate de Mediafax.

Autoritățile fac apel la populație să economisească apa, iar provinciile sudice Zeeland și Limburg le cer oamenilor să nu folosească apa de suprafață pentru udare – o măsură care afectează fermierii.