Guvernul Marii Britanii trebuie să ceară acceptul Parlamentului pentru Brexit

Gabriel Bucur 24/01/2017 | 15:13 Ştiri
Guvernul Marii Britanii trebuie să ceară acceptul Parlamentului pentru Brexit

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că guvernul condus de Theresa May trebuie să obțină aprobarea Parlamentului, pentru a porni procedurile de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

David Neuberger, președintele Curții Constituționale din Marea Britanie, a declarat că referendumul este important politic, însă nu este stipulat ce se întâmplă după vot. „Așadar, orice schimbare a legislației pentru ca referendumul să aibă rezultat trebuie făcută conform constituției nescrise, adică printr-o decizie a Parlamentului”, a precizat, potrivit Reuters, șeful celui mai mare organ judiciar al Marii Britanii.

Clauza de retragere voluntară din articolul 50 al Tratatului de la Lisabona spune că statele membre au în orice moment posibilitatea de a se retrage din Uniunea Europeană, „în conformitate cu propriile cerințe constituționale”.

Totodată, Curtea Supremă a mai decis că guvernele Scoției și Irlandei de Nord nu trebuie să își dea consimțământul în cazul demarării Brexitului.

 


FOTO: Palatul Westminster, sediul Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sursa foto: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.