Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor

Elena Marinescu 05/12/2019 | 19:47 Ştiri
Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor

Guvernul a anunțat, joi seara, că își va asuma răspunderea parlamentară pe abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor la nivel de județ.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat într-o postare pe Facebook că executivul vrea includerea transportului intrajudețean de persoane în sfera serviciilor publice.

”Am promis, ne ținem de cuvânt! Siguranța copiilor noștri este mai presus de orice! Mâine, la ședința de guvern, vom decide asumarea răspunderii pe abrogarea ordonanței care bloca transportul școlar gratuit al copiilor la nivel de județ.

Transportul pentru elevi și profesori trebuie urgent să intre în sfera serviciilor publice. Elevii care fac naveta la școală trebuie să aibă la dispoziție transport public, ca să circule în siguranță, nu să-și riște viața făcând autostopul. NU putem să cerem performanță copiilor, dacă nu le oferim siguranță și condiții decente în care să învețe.

PSD a dat OUG 51 în iunie 2019, în dispreț total față de viața copiilor care fac naveta la școală, ignorând cu seninătate Regulamentul european nr. 1370/2007. Să nu includem transportul intrajudețean de persoane în sfera serviciilor publice înseamnă să jucăm viața copiilor la ruletă, obligându-i să-și riște viața la ocazie, pe marginea drumului. Am văzut ce tragedii a produs lipsa unui transport public, regulat, între localități. Avem nevoie de o rețea de transport rutier public bine pusă le punct, astfel încât să nu restrângem accesul la educație al copiilor din mediul rural. Este vorba de copiii care au domiciliul în localitățile care se află pe rute neprofitabile pentru transportatorii privați.

Suntem aici să muncim pentru binele oamenilor!”, conchide vicepremierul Raluca Turcan.

Şedinţa de Guvern este programată vineri la ora 17.00.

Organizaţiile elevilor şi părinţii, revoltaţi de situaţie

În prezent, părinții sunt tot mai îngrijorați din cauza traficului rutier extrem de aglomerat, de aceea evită să-și lase copiii singuri pe stradă. De regulă fac tot posibilul să-i ducă ei cu mașina personală la grădiniță sau la școală, ori solicită microbuze care realizează transportul copiilor la școli, pe distanțe bine stabilite.

Mulți părinți nu au posibilitatea de a-și duce zilnic copiii la școală, pentru că programul lor începe prea devreme, de aceea apelează la astfel de servicii de transport pentru copii, care oferă microbuze conduse de șoferi cu experiență în trafic.

La sfârşitul lunii iulie, Federaţia Elevilor din România solicita Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal, precizând căelevii din mediul rural din România sunt nevoiţi să călătorească la ocazie, iar prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern în iunie, gestionarea serviciului de transport judeţean a devenit şi mai haotică pentru că noua legislaţie este contradictorie şi contrară dreptului Uniunii Europene.

Salvați Copiii și Federația Elevilor din România atrageau atenția asupra faptului că, prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic. 

Conform INS, la nivelul anului şcolar 2016 – 2017, rata abandonului şcolar la nivel naţional în învăţământul primar şi gimnazial era de 1,6% (aproximativ 30.000 elevi). La nivelul anului şcolar 2016-2017, învăţământul primar şi gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban şi 2,3% în rural.