Guvernul grec examinează impunerea unor noi restricţii, după o accelerare a infectărilor cu COVID-19

NewMoney 15/07/2020 | 14:58 Ştiri
Guvernul grec examinează impunerea unor noi restricţii, după o accelerare a infectărilor cu COVID-19

Guvernul grec examinează impunerea unor noi restricţii, în contextul în care contaminările cu noul coronavirus continuă să crească din cauza unor pacienţi asimptomatici şi a unor infectări ”nedepistate”, scrie presa greacă.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a convocat miercuri după-amiaza o întâlnire extraordinară a mebrilor Guvernului cu experţi în sănătate.

Epidemiologi greci recomandă impunerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport.

Impunerea acestei obligativităţi implică aplicarea unor amenzi cu privire la încălcarea măsurii.

Ei recomandă, de asemenea, plasarea în carantină a zonelor în care apar focare de COVID-19 şi restricţionaea unor evenimente sociale precum căsătoriile şi botezurile.

Guvernul a intezis festivităţi locale marţi şi încearcă să controleze aglomeraţia la baruri situate pe plaje.

Ei sunt îngrijoraţi de creşterea constantă a cazurilor în Atica şi Salonic, în contextul în care numărul spitalizărilor s-a dublat de la 41, la 30 iunie, la 83 la 12 iulie şi a crescut la 87 la 14 iulie.

”Lucrurile se înrăutăţesc”, iar situaţia este asemănătoare celei din martie, avertizează epidemiologi şi Marios Lazanas, un membru al Comisiei Sănătăţii de la Ministerul Sănătăţii.

Lazanas a declarat la Skai TV că situaţia s-a înrăutăţit în principal din cauza turismului.

Grecii care se duc să facă cumpărături mai ieftine în Macedonia de Nord şi Bulgaria reprezintă o problemă.

”Guvernul trebuie să limiteze sau să interzică asemenea călătorii”, a subliniat el, insistând asupra impunerii unor măsuri vizând muncitori sezonieri din Albania care vin în Grecia să culeagă fructe.

Autorităţile elene au anunţat marţi 58 de contaminări cu noul coronavirus – între care 34 de turişti – şi creşterea numărului intubărilor la terapie intensivă -13.

Cazuri noi în Grecia

O primă contaminare cu noul coronavirus a fost anunţată pe Insula Paros, o femeie care închiriase o casă vara. Un prim caz a fost descoperit, de asemenea, la Grevena, în vestul provicniei Macedonia.

”Ştim cu toţii – cercetători şi experţi – că deschiderea frontierelor conduce în parte la o creştere a cazurilor. Pe de altă parte, oricine înţelege sănătatea publică, protocoalele medicale şi respectă în primul rând viaţa, economia şi turismul trebuie de asemenea să supravieţuiască”, a declarat la postul Ant1 TV ministrul Sănătăţii Vassilis Kikilias.

Miercuri au aterizat primele zboruri directe din Marea Britanie pe Insulele Zakynthos şi Rodos.

Potrivit postului ERT TV, nu toate persoanele de la bord au fost testate de COVID-19.

În total, 50 de zboruri erau prevăzute să sosească din Marea Britanie miercuri şi joi.

Atena a anunţat că zboruri directe din Suedia urmează să aibă loc – începând de la 22 iulie – şi că examinează să dea undă verde unor zboruri din ţări terţe – ca Statele Unite – de la sfârşitul acestei luni.