Guvernul din Hong Kong interzice purtarea măştilor la manifestaţii

NewMoney 04/10/2019 | 12:48 Ştiri
Guvernul din Hong Kong interzice purtarea măştilor la manifestaţii

Şefa Executivului din Hong Kong Carrie Lam a invocat vineri o lege de urgenţă – care nu a mai fost folosită din 1967 – pentru a interzice purtarea măştilor la manifestaţii şi a pune astfel capăt unei crize politice fără precedent de patru luni, relatează AFP.

Fosta colonie britanică traversează din iunie cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Beijingului în 1997, prin acţiuni aproape zilnice şi confruntări tot mai violente între forţele de ordine şi manifestanţi cu faţa mascată.

Atât guvernul central chinez, cât şi Executivul de la Hong Kong, care-i este loial, întâmpină dificultăţi în a opri mobilizarea.

Carrie Lam, care concentrează toată furia manifestanţilor, a invocat vineri dispoziţii de urgenţă (Emergency Ordinance Regulations) care datează din 1922, pentru a interzice portul măştii.

”Noi credem că noua lege va avea un efect disuasiv asupra manifestanţilor violenţi şi celor care provoacă revolte mascaţi şi va asista poliţia în misiunea sa de menţinere a ordinii”, a declarat Carrie Lam într-o conferinţă de presă.

Ea a ţinut să precizeze că folosirea acestei legi nu înseamnă că Guvernul său a declarat starea de urgenţă pe teritoriul semiautonom.

”Cu toate că legea conţine cuvântul «urgenţă», Hong Kongul nu este sub regimul stării de urgenţă”, a spus ea.

Devansând acest anunţ, care a fost divulgat în presă, mii de persoane au manifestat anterior pe Insula Hong Kong, promiţând să nu respecte interdicţia.

Pentru a nu fi identificaţi şi a evita proceduri judiciare, manifestanţii obişnuiesc, din aprilie, să defileze cu măşti. Unii poartă şi şepci, ochelari de protecţie sau măşti de gaze, pentru a se proteja de gaze lacrimogene şi proiectile trase de poliţie.

”Tinerii îşi riscă viaţa, le este indiferent să fie încarceraţi zece ani, aşadar nu faptul că poartă măşti le va ridica o problemă”, a avertizat vineri după-amiaza, la AFP, un angajat în vârstă de 34 de ani, cu faţa acoperită de o mască chirurgicală.

Oraşul s-a confruntat marţi cu cea mai violentă zi din iunie încoace. În timp ce China populară îşi sărbătoarea a 70-a aniversare, Hong Kongul a fost teatrul unor confruntări în numeroase cartiere, care au pus în mod considerabil la încercare capacitatea de menţinere a ordinii a poliţiei.

Iar pentru prima oară un manifestant a fost rănit într-un tir cu gloanţe reale de către un poliţist a cărui unitate a fost atacată.

Tânărul a fost inculpat cu privire la participarea la o revoltă şi agresarea unui poliţist, au anunţat autorităţile.

Tsang Chi-kin, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat în piept de aproape în confruntări violente în cartierul Tsuen Wan.


Sursa: News.ro

FOTO: Hepta/Mediafax