Ştiri

Guvernul a aprobat OUG: Cartelele PrePay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă.

Aceasta prevede ca, de 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă pre-plătite sunt obligaţi să colecteze datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că în şedinţa Executivului a fost aprobată, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Ministerului de Interne, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă.

„Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă”, a afirmat Barbu.

El a spus că practic e reglementat modul în care echipele de salvatori comunică între ele prin mesaje scurte puse la dispoziţie de furnizorii de telefonie mobilă.

„De asemenea, pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgenţă, prin acest act normativ se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii”, a afirma el.

Această obligativitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele prepaid au 8 luni la dispoziţie să transmită datele de identificare.

Totoadată, prin acest act normativ sunt stabilite sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a autorităţilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maximă de la 1.000 la 5.000 de lei.

NewMoney

Recent Posts

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

10 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

11 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

11 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

12 ore ago

Se reia programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Timp de trei luni, vor circula 30 de trenuri directe spre litoral

CFR Călători anunţă că se reia programul estival de transport ”Trenurile Soarelui”. Turiştii vor avea…

13 ore ago

Auchan anunță oferă mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR

Auchan anunță că acordă un bonus suplimentar pentru ambalajele reciclate, pe o perioadă de 4…

14 ore ago

Acest website folosește cookies