Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

Andrei Dumitru 31/10/2023 | 14:10 Ştiri
Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

Executivul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniile construcţii, sector agricol şi industria alimentară. Actul normativ stabileşte noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care vor fi aplicate începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În sectorul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.

Astfel, „vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate”, arată comunicatul de presă al Executivului.

Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele şi patronatele, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi pentru Dialog Social.

În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei.

De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor.