Guvernul a aprobat achiziția de avioane de luptă F-16 din Norvegia

Andrei Dumitru 16/06/2022 | 13:55 Ştiri
Guvernul a aprobat achiziția de avioane de luptă F-16 din Norvegia

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de lege pentru achiziţionarea a 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Avioanele vor fi operaţionle şi vor putea fi folosite cel puţin 10 ani. De asemenea, vor fi instruiţi mai mulţi specialişti. Fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA.

Ministerul Apărării anunţă, joi, într-un comunicat de presă, că a fost aprobat proiectul care vizează realizarea capabilităţii operationale aeriene de tranzitie prevăzute în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

”Conform proiectului, Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate”, a precizat MApN.

Ministerul transmite că aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române.

”Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanţă pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaţionale, mai arată MInisterul Apărării.

Achiziţia de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie din Forţele Aeriene necesar pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene pentru cele două  escadrile de avioane F-16.

”Această soluţie asigură, într-un interval de timp scurt,  crearea la nivelul escadrilelor a capabilităţii minime de operare, mentenanţă, planificare şi conducere strict necesare  pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a avioanelor F-16 care vor fi achiziţionate”, se mai arată în comunicat.

Ministerul precizează că fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA.

”Avându-se în vedere complexitatea programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii”, a mai transmis ministrul.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.X, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO.

Parlamentul României a aprobat deja iniţierea, de către Ministerul Apărării Naţionale  a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în şedinţa comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, comunicată cu scrisoarea nr. 1260BP/21.12.2021.