Guvernul a adoptat modificările OUG 7, deși CSM a dat aviz negativ. Reacția ministrului Tudorel Toader

NewMoney 05/03/2019 | 17:27 Ştiri
Guvernul a adoptat modificările OUG 7, deși CSM a dat aviz negativ. Reacția ministrului Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a fost adoptată ordonanţa prin care sunt aduse modificări OUG 7, spunând că CSM a dat avizul negativ „per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate şi convenite, per total cu referire la ordonanţa 7”, potrivit News.ro. „Consider că cele cinci modificări şi a şasea adăugată de ministrul Muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opţiunilor exprimate de către magistraţi în cadrul sistemului judiciar”, a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a prezentat, după şedinţa de Guvern, modificările aduse, prima fiind abrogarea prevederilor art. 54 alin. 1, „adică se revine la reglementările anterioare OUG 7, în sensul că procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii (…) care au o vechime de 15 ani în magistratură”, iar avizul consultativ va fi emis în continuare de Secţia de procurori din CSM, şi nu de plenul Consiliului.

Tudorel Toader a spus că a doua modificare asupra căreia s-a convenit este abrogarea articolului care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt.

„O altă modificare este renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat, dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie. Deci din motivele de revocare din magistratură a dispărut prin adoptarea ordonanţei – care sigur nu a intrat în vigoare, urmează să fie publicată în Monitor şi depusă la cele două camere – a dispărut acest motiv”, a mai spus el.

Toader a spus că o altă modificare „vine din direcţia specialiştilor în informatică, de la IT-işti, care au evocat faptul că deşi desfăşoară activităţi similare şi necesare sistemului judicar, primesc salarizare diferită”.

„Modificarea în ce constă? În faptul că IT-iştii de la nivelul sistemului judiciar – instanţe, parchete, CSM, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte – vor avea acelaşi grad de salarizare pentru că sunt specialişti în domeniu şi pentru că îşi desfăşoară activitatea în beneficiul sistemului judiciar”, a explicat Toader.

Ministrul a spus că o altă modificare a fost propusă de Inspecţia Judiciară, fiind vorba despre realizarea unei corelări legislative.

„Se prevedea în legile, înainte modificării prin ordonanţa 7, faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării disciplinare … dacă există indiciile săvârşirii unei abatari, dar se permitea şi ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui Înaltei Curţi. (…) În cadrul şedinţei, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a făcut o propunere care este iarăşi de corelare, o propunere care pe de o parte are impact financiar, pe de altă parte se referă la competenţele Ministerului Afacerilor Interne. La nivelul Secţiei speciale de anchetare a infracţiunilor din justiţie sunt necesari, ca şi la DNA, ca şi la DIICOT, specialişti. Că sunt specialişti în fraude financiare, că sunt specialişti în alte domenii de care instanţa judiciară şi procurorii în mod firesc au nevoie. În reglementare exista o diferenţiere nejustificată între specialişti cu acelaşi profil profesional, cu aceleaşi comepenţe, de la DNA, DIICOT faţă de cei de la secţia specială, cum ar fi specialiştii care astăzi sunt încă preluaţi de la ANAF”, a afirmat Tudorel Toader, adăugând că propunerea constă într-o salarizare unitară pentru aceşti specialişti.

Toader a spus că proiectul de ordonanţă a fost postat pe site-ul MJ, a fost transmis la CSM.

El a spus că a avut o întrevedere cu membrii secţiei de procurori de la CSM, iar aceştia i-au spus că modificările sunt utile, dar în acelaşi timp ar trebui modificate şi alte prevederi.

„Am vorbit şi ieri, mi s-a transmis că astăzi la ora 12.30 va fi o şedinţă de plen, la care n-am puutut să particip fiind chiar aici în cadrul Guvernului, pentru a se da avizul pozitiv, favorabil, pentru modificările despre care am vorbit. La orele 14.00, înaintea şedinţei de Guvern, am aflat că CSM-ul a avut o abordare generală, adică a dat un aviz negativ per total, nu numai pe cele 5 modificări discutate şi convenite, per total cu referite la ordonanţa 7. Doamna prim-ministru a considerat că este necesar să pună în aplicare cele convenite de către domnia sa şi reprezentanţii magistraturii aici în sediul Guvernului şi am promovat această ordonanţă, am înscris-o pe ordinea de zi. Eu personal  cred (…) că orice lege este perfectibilă. Consider că cele cinci modificări şi a şasea adăugată de ministrul Muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizrea opţiunilor exprimate de către magistraţi în cadrul sistemului judiciar”, a mai spus Toader.

Plenul CSM a discutat, marţi, în vederea acordării unui aviz, proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei. Proiectul a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

Plenul CSM a avizat negativ proiectul de modificare a OUG 7/2019.

„Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor cade exced propunerilor formulate de Consiliu”, au transmis reprezentanţii CSM.

Conform sursei citate, în acest sens a fost şi propunerea Comisiei nr 1 – Legislaţie din cadrul Consiliului cu privire la prezentul aviz negativ faţă de propunerea de modificare a OUG 7/2019 discutată în Plen pentru avizare.


Foto: Mediafax