Guvernul a adoptat hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA

Andrei Dumitru 05/04/2023 | 15:55 Ştiri
Guvernul a adoptat hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA

Executivul a adoptat, miercuri, hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA. De asemenea, directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, a declarat că va veni şi cu o propunere de schimbare a legii RCA, cel mai probabil în luna mai.

Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Propunerea adoptată de către Executiv prevede „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, conform notei de fundamentare a hotărârii.

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea preţului la poliţele RCA adoptată, miercuri, de către Guvern este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, creşteri de tarife pe piaţa RCA

ASF ar umra să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.

„Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat Ionescu.