Grupul TeraPlast intră pe piaţa de ambalaje biodegradabile şi construieşte o fabrică de 12 milioane de euro

Andrei Dumitru 05/11/2020 | 12:29 Ştiri
Grupul TeraPlast intră pe piaţa de ambalaje biodegradabile şi construieşte o fabrică de 12 milioane de euro

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast intră pe piaţa de ambalaje biodegradabile şi anunţă că investeşte 11,8 milioane de euro într-o fabrică nouă de producţie pentru folii biodegradabile, pentru care cere ajutor de stat de 5,8 milioane de euro.

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, a depus prin filiala TeraPlast Folii Biodegradabile SRL, un proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Proiectul de investiţii are o valoare totală de 11,8 milioane de euro şi a fost depus sub numele ‘Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL’. Valoarea ajutorului de stat solicitat este de circa 5,8 milioane de euro şi reprezintă 49% din investiţia totală”, arată grupul.

Implementarea proiectului începe în luna noiembrie 2020, iar durata estimată de realizare este de 25 de luni. În urma proiectului vor fi create 93 de noi locuri de muncă.

Piața de ambalaje, 293 milioane de euro în 2019

„Piaţa de ambalaje căreia ne vom adresa a fost de 293 milioane de euro în 2019. Segmentul de saci, sacoşe şi pungi biodegradabile care face obiectul investiţiei reprezintă 22% din total şi înregistrează cel mai accelerat ritm de creştere. Producţia locală nu poate acoperi cererea, drept urmare aproximativ 46% din totalul consumului din România provine de import. Granulele pentru folii biodegradabile pe care le vom fabrica se importă în acest moment integral din Germania şi Italia. Prin acest proiect intrăm pe o piaţă nouă, care se află la început, contribuim la reducerea deficitului comercial care a fost în 2019 de 17,28 miliarde de euro şi la alinierea României la obligaţiile pe care le are în contextul european. Cererea în piaţă va creşte în continuare, deoarece până în 2030 toate ambalajele din plastic din UE trebuie să fie reutilizabile şi uşor reciclabile” a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Proiectul de investiţii presupune atât achiziţionarea de echipamente de producţie de ultimă generaţie, cât şi realizarea de construcţii noi. Sacii, sacoşele şi pungile biodegradabile care vor fi produse de către compania din Grupul TeraPlast vor avea un grad de biodegradare de minim 90% şi vor fi certificate “OK Compost” conform SR EN 13432.

Fluxul tehnologic va include şi echipamente pentru reciclarea deşeurilor rezultate din producţia proprie şi reintroducerea acestora în procesul de fabricaţie.

La începutul lunii octombrie, TeraPlast a depus primul proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat, pentru extinderea capacităţii de producţie a liniei de business Instalaţii. Valoarea totală a proiectului este de 7,9 milioane de euro.

În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o creştere de 14% a cifrei de afaceri, până la 167,4 milioane de euro, şi o creştere de 46% a EBITDA, până la 20,3 milioane de euro, comparativ cu primele nouă luni din 2019.

Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.