Groupama Asigurări: An dezastrous pentru agricultură. Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020

Andrei Dumitru 12/10/2020 | 16:26 Ştiri
Groupama Asigurări: An dezastrous pentru agricultură. Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020

Groupama Asigurări, unul dintre liderii pieței de asigurări din România, a plătit până în acest moment, pentru anul agricol 2019 – 2020, daune în valoare de 37 milioane de lei, majoritatea cauzate de secetă, furtuni și grindină. De asemenea, în baza dosarelor deja avizate până la această dată, valoarea totală a daunelor plătite se va situa în jurul sumei de 100 milioane de lei. Culturile cele mai afectate sunt de porumb și floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, care a produs peste 80% din pagube.

„Fermierii români sunt vulnerabili în calea fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai frecvente, înregistrând pagube tot mai mari și mai greu de depășit de la un an la altul. Agricultura este, însă, o parte determinantă a economiei noastre, România fiind al 5-lea producător agricol din Uniunea Europeană. Astăzi, suntem singura companie care acoperă riscul de secetă cu un produs care este subvenționabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor și care se bazează pe realitatea fiecăruia dintre ei. În același timp, urmărim evoluția dosarelor de daună, răspundem rapid cererilor fermierilor și colaborăm îndeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta și pe termen lung.

Vom rămâne alături de fermieri și în perioada următoare, cu produse și servicii flexibile și personalizate nevoilor lor. Astfel, fermierii români vor putea în continuare să-și asigure culturile împotriva celor mai frecvente riscuri precum secetă, grindină, furtună, ploi excesive, incendiu, arșiță sau înghețuri.

Pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu și lung este, însă, nevoie și de un set de măsuri de prevenție care ar putea reduce frecvența și gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislație simplificată și mai puțină birocrație – toate măsuri importante și pentru ca sistemul de asigurări să poată prelua aceste riscuri la un cost mai mic pentru fermieri”, a declarat Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări.

Groupama Asigurări asigură în prezent peste 830.000 de hectare, fiind lider de piață pe segmentul agricol. Perioada în care se primesc solicitări pentru asigurările culturilor agricole este octombrie – iulie, fiind evidențiate două perioade de vârf: noiembrie și decembrie, respectiv mai și iunie, iar riscurile asigurate diferă de la o regiune la alta, în funcție de caracterul regiunii și nevoile fiecărui fermier. Cu toate acestea, conform datelor companiei, clienții solicită cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, arșița, dar și înghețurile.

Cele mai afectate zone agricole

În mod constant, sudul și estul țării, zone ce reprezintă 75% din suprafața arabilă a României, sunt afectate de secetă, acest fenomen transformându-se din risc în certitudine în ultimii ani. În perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul țării a fost zona cea mai afectată de secetă, diferența fiind dată de intensitatea fenomenului, care, în acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamnă au fost afectate pe o suprafață de 1.2 – 1.4 milioane de hectare*, ceea ce înseamnă aproximativ 40% – 50% din suprafața totală cultivată cu acest tip de culturi. Acest procent crește în zonele de sud-est, unde pagubele depășesc 55% din suprafețele cultivate. La nivelul întregii țări, pierderea pe producție este estimată la peste 40%, ceea ce înseamnă că în județele cele mai afectate din sudul țării, pierderea medie este de peste 60%.

În materie de costuri ale asigurării, acestea sunt influențate de factori precum: pachetul de acoperiri ales, localizarea culturilor sau suprafața asigurată și pot varia între 50 ron/hectar și 300 ron/hectar. Un pachet de acoperiri complete ale riscurilor va asigura inclusiv riscuri generate de secetă și arșiță. Aceste costuri, spun reprezentanții companiei, trebuie analizate în corelație cu pierderile posibile care pot fi produse de aceste fenomene. Spre exemplu, pentru un pachet complet de asigurare, o echivalare a acestor costuri în producție ar putea reprezenta o cantitate de 400 kg de recoltă pe hectar, în timp ce pierderea reală medie cauzată de secetă în acest an a fost 6-7.000 de kg pe hectar. Această situație a fost frecvent întâlnită în acest an agricol și, în unele cazuri, a reprezentat pierderi de până la 100%.

Pe linia agricolă, portofoliul Groupama Asigurări include și Asigurarea culturilor agricole Standard, Asigurări pentru animale, păsări, viță de vie și pomi fructiferi, utilaje agricole, clădiri de fermă, silozuri și stocuri. Prin produsul de referință, Asigurarea culturilor agricole, fermierii își pot asigura o varietate de culturi, de la grâu, orz, orzoaică, rapiță, floarea-soarelui, porumb, cartofi, la sfeclă de zahăr, muștar, soia sau multe altele.

*Conform declarațiilor oficiale ale reprezentaților Ministerului Agriculturii

FOTO: Pixabay