Greva generală din învăţământ continuă. Negocieri eşuate între guvern şi sindicalişti

Elena Marinescu 23/05/2023 | 17:50 Ştiri
Greva generală din învăţământ continuă. Negocieri eşuate între guvern şi sindicalişti

Sindicaliștii din învățământ au anunțat, la finalul discuției de la Palatul Victoria cu reprezentanții Guvernului, că nu s-a ajuns la un acord cu privire la încetarea grevei generale a profesorilor.

„Azi nu avem nimic concret. Poate mâine vin cu o surpriză (cei din Guvern, n.red.). La sediul FSLI va fi mâine o ședință a liderilor celor trei confederații și am invitat pe Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, pe ministrul Finanțelor și pe ministrul Muncii”, au anunțat sindicaliștii. „Greva continuă și așteptăm surpriza”, au adăugat aceștia.

Acesta a precizat că este posibilă organizarea unui miting de protest, joi, 25 mai. „Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla.

I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

O nouă rundă de discuţii între reprezentanţii Guvernului şi liderii de sindicat

Potrivit Agerpres, acesta a precizat că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale. „Mâine va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii.

Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a reiterat că greva din învăţământ continuă deocamdată, singurii în măsura să ia decizia încetării ei fiind „doar colegii noştri”.

„Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii”, a spus Nistor.

Peste 220.000 de angajaţi din Educaţie participă la greva generală

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

Sindicatele solicită majorarea salariilor, însă reprezentanţii Guvernului au propus momentan doar stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că o parte dintre măsurile solicitate de angajații din învățământ nu pot fi puse în practică în acest moment fără riscul ieşirii din ţinta de deficit bugetar și le-a trimis sindicatelor că problema nu se rezolvă blocând anul școlar.