Greu de demis II. Parlamentarii au votat pentru revocarea șefului ASF, Mișu Negrițoiu

Florel Manu 31/10/2016 | 16:30 Ştiri
Greu de demis II. Parlamentarii au votat pentru revocarea șefului ASF, Mișu Negrițoiu

Mișu Negrițoiu a fost revocat, luni, de comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, după ce comisia economică din Camera Deputaților a declanșat, săptămâna trecută, procedura de demitere a șefului ASF.

Invitat la ședința de luni, Negrițoiu a refuzat să participe, dar le-a transmis parlamentarilor o scrisoare prin care îi anunță că revocarea sa este ilegală.

Revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă atât timp cât acesta continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza numirii sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii şi, deci, lovită de nulitate, urmând să fie desfiinţată ca atare de instanţele şi autorităţile competente”, arată Negrițoiu în scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Comisia economică a Camerei Deputaților a declanșat, săptămâna trecută, procedura de demistere a șefului ASF. Aceasta a fost audiat la Comisie unde i s-a reproșat că nu a gestionat cum trebuie problemele legate de polițele RCA. Lui Negrițoiu i s-a mai cerut demisia, inclusiv săptămâna trecută, însă a refuzat să-și depună mandatul.

Mișu Negrițoiu este la șefia ASF din 2014. Potrivit declarației de avere, în 2015 a încasat un salariu anual de 708.900 lei, adică peste 59.000 de lei lunar. În cazul în care șeful ASF va fi demis, conform clauzelor din contract, ar putea încasa salarii compensatorii de aproape 100.000 de euro.

Primele lovituri încasate de Negrițoiu au venit chiar în primul an de mandat, când, în decembrie 2014, reprezentanții service-urilor auto au protestat în fața sediului ASF și a Parlamentului față de modul în care societățile de asigurări decontează cheltuielile către atelierele de reparații. După acest episod, Negrițoiu a fost chemat la audieri în Parlament unde i s-a cerut în mod repetat demisia. Președintele ASF a declarat atunci că „demisia e o opțiune personală” pe care nu și-o manifestă.

Acest episod a fost doar începutul unei serii de evenimente din piața asigurărilor care au scuturat scaunul lui Mișu Negrițoiu. În mandatul lui, într-un interval de doar un an, au falimentat Astra și Carpatica, societăți cu o cifră de afaceri cumulată de circa trei sute de milioane de euro, cu o cotă de 15% din piața de asigurări. Falimentul celor două companii a fost urmat de o creștere galopantă a tarifelor RCA, decizie care a condus la proteste repetate ale transportatorilor.

 

Citiți și: Cele trei „păcate” pentru care Mișu Negrițoiu plătește cu funcția

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.