GRAFIC Cu cât a crescut salariul mediu în ultimii 12 ani

Andreea Neferu 30/06/2017 | 11:57 Financiar
GRAFIC Cu cât a crescut salariul mediu în ultimii 12 ani

Salariul mediu net din România a depășit la finalul anului trecut pragul de 500 de euro pe lună, iar, analizând retrospectiv, în ultimul deceniu au existat creșteri semnificative ale acestuia, inclusiv pe timp de criză. Dar aceasta este doar partea plină a paharului.

Câștigul salarial mediu net lunar a crescut de peste trei ori din 2005 până în prezent, arată calculele NewMoney pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică. Cel mai important avans, în valoare absolută, a fost înregistrat anul trecut, când salariul mediu net a ajuns la 2.354 de lei (circa 523 de euro) în luna decembrie, în creștere cu 240 de lei față de aceeași lună a anului 2015. În ansamblu, însă, salariul mediu net pe 2016 a fost de 2.087 de lei, potrivit calculelor NewMoney. Plusul de anul trecut a fost generat nu neapărat de contextul macroeconomic bun (economia Româ­niei a încheiat anul 2016 cu o creștere eco­no­mică semnificativă, de 4,8%), ci mai degrabă de implementarea unor măsuri guver­­na­mentale, care au majorat salariul minim brut pe eco­nomie cu 19% anul trecut. De asemenea, o nouă „tură“ de majorare a mini­mului pe economie, de 16% de această dată, a fost im­­ple­­mentată în luna februarie a acestui an, astfel că salariul de bază mi­nim brut pe țară a fost adus la pragul de 1.450 de lei lunar.

În ciuda creșterilor din ultimul deceniu, salariul mediu din România ră­­mâne printre cele mai mici la nivel comunitar. Singurii care se află în urma românilor sunt bulgarii, cu un salariu mediu net lunar de 954 de leva (489 de euro) la finalul anului trecut, potrivit novinite.com.

Datele de la Statistică arată că cele mai mari salarii din România sunt înregistrate în activități de servicii informatice (5.880 lei în luna martie a acestui an, potrivit celui mai recent buletin statistic lunar), iar, la polul opus, se află sectoare precum cel al produc­ției articolelor de îmbrăcăminte, cu 1.482 de lei pe lună. Bucureștiul conduce la nivel na­ți­onal din perspectiva salariului net, cu o medie de 3.060 de lei în luna martie.

Extremele salariale

În România existau peste 4,8 milioane de salariați în luna martie a acestui an, cea mai recentă dată pentru care există informații publice la Institutul Național de Statistică. Să vedem și câteva cifre relevante privind cele mai mari și cele mai mici salarii.

  • 5.880 de lei a fost salariul mediu net lunar înregistrat în luna martie în sectorul serviciilor informatice, cel mai mare la nivel național
  • 1.482 de lei pe lună câștigă, în medie, salariații din industria producției de articole de îmbrăcăminte, având, astfel, printre cele mai mici salarii la nivel de economie
  • 12% este creșterea salariului mediu net lunar al românilor în 2016 față de 2015; cu alte cuvinte, în buzunarul salariaților au intrat anul trecut, în medie, 228 de lei în plus față de 2015

De la mic la mare

Din 2005 până în prezent, salariul mediu net lunar din România a crescut de trei ori, dar încă este departe de nivelul înregistrat de țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

 


Sursă date grafic: * estimare NewMoney pe baza datelor de la INS; ** date valabile pentru aprilie 2017; notă: cifrele se referă la media câștigului salarial nominal lunar la nivelul întregului an; sursa Institutul Național de Statistică

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.