Casa Albă investighează Google, după ce Donald Trump a acuzat compania că ascunde articole despre el

NewMoney 29/08/2018 | 10:03 Ştiri
Casa Albă investighează Google, după ce Donald Trump a acuzat compania că ascunde articole despre el

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, marţi, că motorul de căutare al Google ascunde articole corecte referitoare la activitatea sa şi a spus că va corecta situaţia, cu toate că nu a oferit vreo dovadă sau detalii privind baza legală sau măsurile pe care le-ar putea lua, transmite Reuters, citat de News.ro.

Consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, le-a declarat reporterilor că reprezentanţi ai Casei Albe analizează Google și a afirmat că „vor face o anchetă şi o analiză”, fără să ofere însă alte detalii. Google, parte a grupului Alphabet, a negat orice părtinire politică în afişarea rezultatelor de către motorul de căutare.

Criticile exprimate de Trump şi avertismentul pivind luarea unor măsuri împotriva Google reprezintă cel mai recent atac al preşedintelui împotriva unei companii importante de tehnologie, după o serie de mesaje pe Twitter la adresa Amazon.com, pe care a acuzat-o că afectează micile afaceri şi că beneficiază de un acord favorabil cu Serviciul Poştal al Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Donald Trump a acuzat companiile din social media că reduc la tăcere milioane de oameni, prin cenzură. Preşedintele nu a menţionat vreo companie şi nici nu a oferit vreo dovadă în sprijinul acuzaţiilor sale.

Marţi, Trump a afirmat, tot pe Twitter, că rezultatele căutărilor în Google pentru „Trump News” au afişat numai ceea ce el numeşte „ştiri false”.

Trump a acuzat Google de acţiuni periculoase care promovează doar reţelele mari precum CNN şi suprimă vocile politice conservatoare şi a adăugat că „aceasta este o situaţie foarte serioasă care va fi rezolvată”, fără să dea detalii.

Google a anunţat, într-un comunicat, că motorul său de căutare „nu este folosit pentru a stabili o agendă politică şi că Google nu influenţează rezultatele în favoarea unei ideologii politice. Lucrăm permanent pentru a îmbunătăţi Google Search şi nu ordonăm rezultatele căutărilor pentru a manipula convingerile politice”, potrivit comunicatului.

Un congresman democrat, Ted Lieu, a declarat că „dacă guvernul ar încerca să impună algoritmii libertăţii de expresie companiilor private, tribunalele le-ar respinge într-o secundă”.

Principiile de bază care stau în spatele căutării pe internet prin intermediul Google includ relevanţa unui site în funcţie de numărul de link-uri către pagină, istoricul personal al căutărilor şi modul în care apar anumite cuvinte cheie în pagină. Site-uri populare, precum CNN.com şi NYTimes.com, pot apărea mai sus în rezultatele căutărilor pe baza acestor factori.

Trump critică de mult timp ştirile referitoare la persoana sa, utilizând frecvent termenul de „ştiri false” pentru a descrie articole critice. La începutul acestei luni, preşedintele a acuzat companiile din social media, între care Twitter şi Facebook, de cenzură.

Acuzaţiile de părtinire aduse de Trump împotriva Google vin în timp ce companiile din domeniul rețelelor de socializare au suspendat conturi, au interzis accesul unor utilizatori şi au eliminat conţinut, la presiunea Congresului de a combate propaganda străină şi conturile false, inclusiv cele legate de Iran şi Rusia. Companii ca Facebook şi Twitter au fost presate să elimine conţinutul bazat pe teorii ale conspiraţiei şi discursurile care propagă ură. Companiile de tehnologie susţin însă că nu elimină conţinut din motive politice.

Unii parlamentari republicani şi-au exprimat îngrijorarea că unele companii de social media înlătură conţinut de orientare conservatoare şi i-au cerut directorului general al Twitter să fie audiat într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor, în 5 septembrie.

La începutul acestei luni, YouTube, parte a grupului Alphabet, s-a alăturat Apple şi Facebook, eliminând conţinut al site-ului Infowars, condus de creatorul unor teorii ale conspiraţiei, Alex Jones. Jones a fost suspendat temporar de pe Twitter.

 


FOTO: Mediafax