Ştiri

Google, amendată în Rusia pentru că a permis „informații false” pe YouTube

Un tribunal rus a condamnat joi la plata unei amenzi de 11 milioane de ruble (peste 126.000 de euro la cursul actual) gigantul tehnologic american Google pentru că nu a suprimat conţinuturi „interzise” despre ofensiva rusă în Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

Serviciul de presă al tribunalelor din Moscova a precizat pe contul său Telegram că Google a fost condamnat în urma a două plângeri separate depuse de Roskomnadzor (Serviciul federal rus pentru control în domeniul comunicaţiilor, al tehnologiilor informaţionale şi mass-media) pentru că gigantul american nu a suprimat de pe platformele sale conţinuturi considerate ilegale în Rusia.

Companiei americane i s-a reproşat în special publicarea pe YouTube a înregistrării video a unei presupuse convorbiri telefonice între militari ruşi şi rudele lor în care soldaţi ruşi se plângeau de importante pierderi umane în rândurile lor, au informat agenţiile de presă ruse.

Un alt videoclip difuzat pe Youtube este considerat ilegal în Rusia pentru că conţinea apeluri ale grupului radical ucrainean ‘Pravîi sektor’ la organizarea de atentate şi acte de sabotaj pe teritoriul rus, potrivit aceloraşi agenţii de presă ruse.

Rusia a promis la începutul lunii aprilie represalii după închiderea contului YouTube al Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului rus. Numeroase canale media pro-Kremlin şi conturi ale unor oficiali ruşi au fost de asemenea blocate pe YouTube.

Roskomnadzor a acuzat în martie Google şi YouTube de activităţi „teroriste”, prefigurând o posibilă blocare în Rusia a site-ului, aşa cum s-a întâmplat cu Twitter, Instagram şi numeroase media independente după ofensiva în Ucraina.

Autorităţile ruse au înăsprit arsenalul juridic pentru a controla comunicările despre conflictul din Ucraina, ameninţând cu pedepse de până la 15 de închisoare pe cei care difuzează „informaţii false” despre armata rusă.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies