Gloria și decăderea unui scriitor de geniu: Truman Capote

Oana Borviz 23/03/2018 | 18:30 Timp Liber
Gloria și decăderea unui scriitor de geniu: Truman Capote

O iubire imposibilă, gloria și decăderea unui scriitor de geniu, luxul și opulența unor newyorkezi de secol trecut, secrete bine tăinuite, bârfe răsunătoare. Melanie Benjamin le mixează atât de bine în această carte încât ai senzația că ai fost acolo și ai văzut totul.

Acest articol a apărut în numărul 36 (19 martie – 1 aprilie) al revistei NewMoney

Într-una dintre imaginile alb-negru în care apare ală­turi de bogatele din New Yorkul anilor ’60, Truman Capote zâmbește firav, la fel ca femeia de lângă el, nimeni alta decât Babe Paley, simbol al eleganței secolului trecut, soția magnatului american William Paley. Privindu-i, te întrebi cum a fost posibil ca între acest scriitor mic de înălțime și efeminat și frumoasa aceea înaltă, pe care o curtau toate casele de modă ale vremii, să fi existat o iubire fără margini? Căci asta îți dezvăluie cartea ame­ricancei Me­lanie Benjamin, „Lebedele de pe Fifth Avenue“ (tradusă recent la Humanitas): o poveste delicată de iubire ce a unit pe veci doi oameni extrem de diferiți: „grotescul Truman“ și „splendida Babe“.

De poveste. „A fost odată ca niciodată….“, așa ar fi putut începe acest roman, în care autoarea dă culoare acelui spațiu nevăzut dintre două suflete care știau că vor spune, unul despre celălalt, atunci când vor muri: „A fost marea dragoste a vieții mele“. Car­tea nu începe așa, însă este intarsiată peste tot cu această introducere de basm, prin care ni se amintește că, deși romanul este bazat pe fapte reale, multe detalii sunt pur ficționale, dar și că fiecare personaj are o poveste a lui care începe cu „a fost odată…“.

Pentru Truman Capote, scriitor sclipitor, autor al primului roman non-ficțional din literatură, poves­tea de iubire și succes începe în anii ’60, când o întâlnește pe Barbara „Babe“ Paley, una dintre cele mai frumoase și bine îmbrăcate femei din acea epocă, și când capătă admirația tuturor grație romanului „Cu sânge rece“.

Babe este cea care îl introduce pe Truman în cercurile exclusiviste din înalta societate, unde Gloria Guinness, Marella Agnellu și Slim Keith, embleme ale modei, au adoptat numaidecât acea „făptură minusculă, efeminată, îmbrăcată în costume de cati­fea, cu șosete roșii, cu un șal ridicol de lung“. Aceste splendide femei, care trăiau în bula lor de superficialitate și minciuni, au devenit „lebedele“ lui Truman, oferindu-i micului homosexual cu ochi albaștri și dureri de nevindecat (a tânjit tot timpul după iubirea mamei, care l-a părăsit pe când avea patru ani) ceea ce adora el cel mai mult: frumusețea.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.