Globalworth a atras 340 de milioane de euro printr-o emisiune de acțiuni și vrea să intre pe piața principală a bursei de la Londra

Andreea Neferu 08/12/2017 | 12:56 Ştiri
Globalworth a atras 340 de milioane de euro printr-o emisiune de acțiuni și vrea să intre pe piața principală a bursei de la Londra

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de real estate, a finalizat o emisiune de acțiuni ordinare în valoare de 340 de milioane de euro, lansată pe 14 noiembrie anul acesta.

Un număr total de 39 de milioane de acțiuni ordinare au fost plasate de către banca de investiții Jefferies International Limited la un preț de 8,75 euro/acțiune, iar Globalworth a atras în acționariat o serie de investitori instituționali, atât noi cât și deja existenți.

Banii vor fi folosiți pentru investiții în Polonia și România, cât și pentru ”scopuri corporative generale”, potrivit Globalworth. Totodată, compania ajunge, prin acest plasament la un LTV (indicatorul loan to value, adică raportul dintre valoarea creditelor și cea a garanțiilor aferente) de 35%.

“Acum avem posibilitatea de a ne extinde portofoliul în Polonia și România, prin intermediul oportunităților de investiții identificate”, a declarat Dimitris Raptis (foto), director general adjunct și director de in­vestiții al Globalworth.

Compania este listată pe piața secundară de capital de la Londra, AIM, însă anul viitor și-a planificat să se mute pe piața principală a Bursei de Valori din capitala Marii Britanie.

Globalworth a anunțat recent că vrea să cumpere cinci proiecte office, dintre care trei în România și două în Polonia, costul total pentru achiziția clădirilor fiind de circa 410 milioane de euro.

Cele trei clădiri de birouri din România aflate pe lista de achiziții au o suprafață închiriabilă totală de circa 100.000 de metri pătrați, iar cele două imobile din Polonia – 60.000 de metri pătrați.

Globalworth pregătește de asemenea noi proiecte de dezvoltare în București, pe terenul de pe strada Luterană, deținut de companie din 2014, unde urmează să fie dezvoltat un complex de birouri până în anul 2020 estimativ, și în Timișoara, prin extinderea parcului de industrie ușoară TAP, prin faza a doua a proiectului, a cărei finalizare este prevăzută în perioada 2018-2020. În plus, compania intenționează să dezvolte două proiecte noi în București și Varșovia. Cele patru proiecte au potențialul de a oferi o suprafață totală închiriabilă de peste 250.000 de metri patrati între 2018 și 2022.

Valoarea de piață a portofoliului Globalworth a ajuns la finalul lunii septembrie la 1.088,6 milioane de euro, în creștere cu 4,1% față de 30 iunie 2017. Creșterea a fost determinată în principal de achiziția clădirii de  birouri Green Court Building C de la suedezii de la Skanska în august 2017 și de investițiile din primul trimestru al anului pentru proprietățile în curs de dezvoltare (birourile Globalworth Campus din Pipera și parcul industrial TAP din Timișoara).

Globalworth a intrat recent pe piața din Polonia prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al unui investitor imobiliar listat la Bursa de Valori din Varșovia, Griffin Premium RE, al cărei portofoliu include clădiri de birouri sau mixte situate în orașe precum Varșovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia și  Katowice.


Sursă foto: NewMoney/Laszlo Raduly

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.