Globalworth a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC pentru proiectele verzi din România

Andrei Dumitru 05/07/2022 | 13:25 Ştiri
Globalworth a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC pentru proiectele verzi din România

Compania imobiliară Globalworth anunţă că a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale pentru proiectele verzi din România. Împrumutul este pentru o perioadă de 6 ani între Globalworth Holdings Cyprus Limited (o subsidiară a companiei) şi IFC în calitate de creditor, compania acţionând ca garant.

Consiliul Globalworth consideră că împrumutul va consolida şi mai mult lichiditatile companiei şi va oferi grupului capital flexibil in termeni atractivi. În conformitate cu termenii acestuia, împrumutul sau o sumă echivalentă va fi alocată proiectelor imobiliare comerciale eligibile din România conform Cadrului pentru “Împrumuturi verzi” al companiei.

„Ne bucurăm să ne extindem, prin acest credit, colaborarea cu IFC. Este primul nostru “credit verde” de când am lansat “obligaţiunea verde” inaugurală în anul 2020 şi credem că demonstrează fără îndoială sustenabilitatea afacerii Globalworth şi a pieţelor pe care activăm”, a spus Mihai Zaharia, director de Investiţii pentru România şi director Pieţe de Capital în cadrul Grupului Globalworth.

Finanţarea pe termen lung acordată de IFC va ajuta compania — cel mai mare investitor în spaţii de birouri din România după valoarea de piaţă şi suprafaţa închiriabilă brută — să îşi consolideze poziţia lichidităţii şi să îşi atingă obiectivele de mediu — să aibă un portofoliu comercial de birouri 100% verde, spun reprezentanţii companiei.

Compania are un portofoliu de investiţii imobiliare format din active imobiliare comerciale moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, prezente în România şi Polonia. Aproximativ 90% din portofoliul companiei este format din proprietăţi prietenoase cu mediul. În contextul condiţiilor de piaţă nesigure exacerbate de pandemia globală şi de războiul recent din Ucraina, investiţia IFC va ajuta Globalworth să îşi continue operaţiunile, să livreze proiecte de investiţii şi să lanseze noi proiecte verzi în România.

„Strategia IFC în România se axează pe promovarea dezvoltărilor verzi, reziliente şi inclusive. Ne bucurăm să consolidăm parteneriatul cu Globalworth, dezvoltator de top de clădiri verzi, şi ne exprimăm încrederea în sectorul spaţiilor de birouri din România la finalul crizei OVID-19″, a adăugat Ary Naïm, IFC’s Regional Manager for Central and Southeast Europe.

IFC a asistat Globalworth să dezvolte un Cadru pentru “Imprumuturi verzi”, aliniat la principiile privind creditele verzi din 2021 ale Asociaţiei Pieţei de Imprumuturi. Conform Cadrului pentru “Imprumuturi verzi, Globalworth va folosi creditele verzi pentru a finanţa sau refinanţa proiectele eligibile care vor contribui cu precădere la limitarea efectelor încălzirii globale.