Giganții petrolului se plâng că nu mai au unde să depoziteze aurul negru

Andrei Dumitru 30/03/2020 | 12:38 Ştiri
Giganții petrolului se plâng că nu mai au unde să depoziteze aurul negru

Pandemia de coronavirus afectează producția de petrol. Lumea va rămâne fără spații de depozitare a petrolului în mai puțin trei luni, potrivit unui consultant din industrie, citat de Bloomberg.

Compania IHS Markit spune că la ratele actuale de cerere și ofertă stocurile vor ajunge la 1,8 miliarde de barili în prima jumătate a anului 2020. Cu o capacitate de stocare de 1,6 miliarde de barili, producătorii vor fi nevoiți să scadă producția până la începutul lunii iunie din simplul motiv că nu o să mai aibă unde să depoziteze petrolul nedorit.

Piața de petrol a fost lovită în plin de cererea scăzută cauzată de pandemia de coronavirus, iar Arabia Saudită a promis că inundă piața cu petrol la prețuri foarte scăzute, după ce OPEC a intrat practic în colaps.

Joia trecută, Pakistanul a oprit toate importurile întrucât depozitele sale sunt pline. Vitol Group și Gunvor Group, doi dintre cei mai mari comercianți de petrol, spun că există un interes ridicat pentru stocare în timp ce alți comercianți au închiriat petroliere pentru a stoca barilii pe mare.

Oferta s-ar putea să depășească cererea cu 12,4 milioane de barili pe zi în al doilea trimestru. Vitol a spus că miercuri, cererea a scăzut până la 20 de milioane de barili pe zi față de aceeași zi a anului trecut.

Producția de petrol riscă să fie oprită

Producția va trebui să fie redusă sau chiar oprită”, a declarat Jim Burkhard, directorul pentru piețele petroliere al IHS.

Lipsa spațiilor de depozitare se reflectă deja în prețuri. În SUA, prețul petrolul WTI a scăzut sub 20 de dolari pe baril, traderii mizând pe faptul că producția ar trebui să scadă pentru a face față colapsului cererii. Este cel mai mic nivel din decembrie 2008.

Valoarea de referință a SUA, cunoscută sub denumirea de West Texas Intermediate sau WTI, a atins un nivel minim de 19,92 dolari pe baril, pierzând peste 6%. Brent, reperul internațional, a pierdut 6% și a coborât la 23,03 dolari pe baril, cel mai mic din 2002 încoace.

Dintre cei trei mari producători de petrol, Rusia are cel mai puțin spațiu de stocare disponibil. La nivelul de producție actual, Rusia și-a umple depozitele în 8 zile. Arabia Saudită si-ar umple depozitele în 18 zile și SUA în 30.

Nigeria, cel mai mare producător din Africa, este cea mai vulnerabilă, potrivit datelor IHS. Producția estimată din primul trimestru este de 1,9 milioane de barili pe zi. Această producție ar umple spațiile de depozitare într-o o zi și jumătate.

China, cel mai mare importator de petrol, a adăugat aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi în stocuri, în ianuarie și februarie, pe măsură ce rafinăriile își micșorau producția în plină criză COVID-19. China va continua să stocheze petrol în 2020, însă nici ea nu are prea mult spațiu la îndemână. După estimările specialiștilor, China poate adăuga în rezerve doar 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului.