Ghid pentru înrolarea în Armata Română. Ce trebuie să faci și ce salarii sunt oferite

NewMoney 10/03/2020 | 12:10 Fapt Divers
Ghid pentru înrolarea în Armata Română. Ce trebuie să faci și ce salarii sunt oferite

Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari.

Pentru a urma cariera militară este necesară parcurgerea succesivă a trei etape: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere sau de repartizare pe post (în cazul candidaților pentru funcțiile de soldat/gradat profesionist).

Primul pas, este acela de a merge la un birou de informare-recrutare.

Personalul biroului informare-recrutare este pregătit și chiar nerăbdător să te întâmpine și să te consilieze, pentru ca tu sa faci alegerea cea mai bună.

Odată recrutat/recrutată, devii candidat, iar drumul spre cariera militară ți se deschide.

Următoarea etapă pe care o vei parcurge este selecția aptitudinală, la unul dintre cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice și probe care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare și mediului militar.

Selecția pentru înrolare în Armată constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice:

  • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar;
  • test situațional (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri), care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice, care constau în:

  • parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța);
  • probă de rezistență pe distanța de 1000 sau 2000 m, în funcție de categoria de personal pentru care ai optat.

Ultimul pas este interviul de evaluare finală.

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat  „Admis” sau „Respins”.
Detalii despre aceste probe poți obține fie aici, fie solicitând informații direct la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul în care domiciliezi.

Fiecare județ/birou de informare-recrutare este arondat (vezi arondarea birourilor de informare-recrutare aici) unui centru zonal de selecție și orientare (CZSO), astfel încât candidații se vor prezenta pentru selecție la CZSO de care aparțin cu domiciliul stabil.

Candidații pentru anumite arme/servicii și specialități militare, vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală și/sau psihologică), dar numai după ce au fost declarați „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Dacă  dorești să te alături Forțelor Aeriene și să faci parte din rândul personalului aeronautic, evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din București. Examinările durează câteva zile și includ mai multe probe și specialități medicale.

În cazul în care optezi pentru Forțele Navale, indiferent de arma și specialitatea militară, evaluarea aptitudinală specială are loc  la Centrul de Medicină Navală din Constanța.

Dacă ai ales să devii maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist și alegi armele tehnice – auto, tancuri, geniu, pentru care este necesară deținerea sau obținerea permisului de conducere auto, vei efectua examinările psihotehnice specifice, chiar în cadrul centrelor zonale de selecție și orientare, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naționale.

Dacă ești declarat „Inapt” la evaluarea medicală și/sau aptitudinală specială, poți opta pentru o altă categorie de personal, instituție de învățământ militar sau post de soldat/gradat profesionist, pentru care nu este necesar acest tip de evaluare, în condițiile în care metodologia probelor și rezultatele obținute la selecție permit acest lucru.

Urmează etapa susținerii concursului de admitere într-o instituție de învățământ militar sau la un curs de formare profesională, care constă într-un test de cunoștințe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză.

Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal și unitate sau instituție de învățământ militar.
Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale si administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare.

Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Dacă dorești începerea procesului de recrutare (înscriere) sau informații detaliate despre cariera militară și etapele de recrutare, selecție și admitere, te poți adresa personalului recrutor, direct la sediul biroului informare-recrutare.
Biroul informare-recrutare este sursa cea mai autorizată de informații despre cariera militară, despre criteriile și standardele pe care trebuie să le îndeplinești pentru a deveni militar în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Adresele și numerele de telefon ale birourilor informare-recrutare (aici)

De reținut! Potențialii candidați se pot înscrie doar la biroul informare-recrutare din județul/sectorul Municipiului București de care aparțin cu domiciliul stabil sau unitatea de învățământ militar / unitatea militară la care sunt înmatriculați / încadrați.

Salarii Armata 2021

  • Maior –  5.019 lei ( se adaugă sporuri)
  • Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)
  • Locotenent gradație 4 – 3.445 lei
  • Sublocotenent – 2.958 lei
  • Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adaugă sporuri)
  • Sergent major –2.933 lei (se adaugă sporuri)
  • Sergent gradația 4  – 2.618 lei
  • Caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
  • Soldat – 2.236 lei

Sursa: MApN