Ştiri

Gheorghiţă: Pe listele de aşteptare sunt înscrise 775.294 de persoane. Cum se pot raporta reacțiile adverse la vaccin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că pe listele de aşteptare sunt înscrise 775.294 de persoane, cele mai multe în Bucureşti, Cluj şi Prahova, iar în prezent la nivel naţional sunt 779 de centre active.

Valeriu Gheorghiţă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că peste 447.000 dintre persoanele aflate pe listele de aşteptare sunt pentru etapa a treia de vaccinare.

“În ceea ce priveşte listele de aşteptare în momentul de faţă sunt înscrise pe listele de aşteptare 775.294 de persoane. În funcţie de categoria persoanelor înscrise pe listele de aşteptare 447420 de persoane reprezentând un procent de circa 57% sunt persoane aferente etapei a treia a campaniei de vaccinare, adică din populaţia generală. Aproximativ 63.518 persoane sunt din cele care deservesc activităţii esenţiale, ceea ce reprezintă aproximativ 8,1% şi avem persoane vulnerabile, adică persoane aflate în evidenţă cu boli cronice şi persoane peste 65 de ani, în total reprezentând circa 35% din numărul celor înscrise pe lista de aşteptare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Cele mai multe persoane sunt în Bucureşti, Cluj şi Prahova

El a precizat că cele mai multe persoane înscrise pe lista de aşteptare sunt în Bucureşti, Cluj şi Prahova.

“Avem şase judeţe care au cele mai multe persoane înscrise pe lista de aşteptare: Bucureşti 148.776 de persoane pe lista de aşteptare, urmat de Cluj – 64.472 de persoane, judeţul Prahova – peste 34.000 de persoane, Ilfov – peste 32.000 de persoane, Braşov – peste 30.000 de persoane şi Sibiu – peste 27.000 de persoane. Au fost deja notificate peste 90.000 de persoane din listele de aşteptare prin SMS, persoanele respective au 24 de ore timp în care să confirme programarea în centrul de vaccinare. Sunt deja peste 59.000 de persoane care au confirmat programări în centrele de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

779 de centre de vaccinare active

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că în prezent sunt active 779 de centre active.

“În ceea ce priveşte bilanţul centrelor de vaccinare avem 779 de centre active, totalizând 963 de fluxuri, centre Pfizer – 515 centre cu 662 de fluxuri, centre Modern 76 cu 73 de fluxuri şi centre AstraZeneca 188 cu 248 de fluxuri. În ceea ce priveşte numărul persoanelor programate începând cu data de 23 martie cu cele trei tipuri de vaccin avem peste un milion două sute treizeci şi şapte de mii de persoane 1.237.000, pentru Pfizer avem 730.146 de persoane programate pentru doza 1 – 65.709 persoane. Pentru centrele cu vaccin de la Moderna sunt programate în momentul de faţă  sunt 391.518 persoane din care 111.751 sunt cu doza 1”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Linkul pentru raportarea reacţiilor adverse este postat pe site-ul Rovaccinare

Valeriu Gheorghiţă a declarat că linkul pentru raportarea reacţiilor adverse este postat pe siteul Rovaccinare, precizând că îşi doreşte să crească raportarea acestor reacţii pentru a avea astfel date concludente despre reacţiile adverse

Valeriu Gheorghiţă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că demersurile autorităţile au fost încă de la debutul campaniei de vaccinare pentru încurajarea raportării tuturor reacţiilor adverse la vaccinurile anti-COVID-19.

“Toate demersurile noastre, încă de la debutul campaniei de vaccinare, au fost pentru încurajarea şi crearea posibilităţii pentru orice persoană care este vaccinată să poată să raporteze reacţiile adverse. Linkul pentru raportarea reacţiilor adverse este postat în momentul de faţă pe siteul Rovaccinare, astfel încât orice persoană la momentul programării poate să vizualizeze şi linkul la care poată să facă această raportare de reacţii adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a anunţat o campanie de conştientizare a necesităţii raportării tuturor reacţiilor adverse.

”În perioada următoare vom organiza un demers prin care  vom creşte nivelul de conştientizare a importanţei raportării reacţiilor adverse în rândul profesioniştilor din sănătate. Aşa încât ceea ce ne interesează în mod deosebit este ca personalul medical să crească raportarea reacţiilor adverse aşa încât atunci când vorbim de reacţii adverse raportate să putem avea date concludente vizavi de cazurile de reacţii adverse raportate”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că s-au înregistat 8.912 reacţii adverse, cu o rată de 3,4 reacţii, la 1.000 de doze administrate. 64% dintre prsoanele care au raportat reacţii adverse au fost femei, iar peste 80% dintre reacţii au fost de timp general.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

15 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

15 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

15 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

17 ore ago

Acest website folosește cookies