Gest de sfidare către Rusia: Slovacia a livrat Ucrainei primele avioane de vânătoare MiG-29

Elena Marinescu 23/03/2023 | 19:10 Ştiri
Gest de sfidare către Rusia: Slovacia a livrat Ucrainei primele avioane de vânătoare MiG-29

Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 slovace au fost livrate Ucrainei, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării al Slovaciei, informează AFP.

„Primele patru avioane de luptă MiG-29 au fost predate forţelor armate ucrainene”, a anunţat într-un comunicat Martina Kakascikova, dând asigurări că celelalte nouă aparate promise vor fi livrate „în următoarele săptămâni”. Potrivit comunicatului, transferul a fost efectuat „de piloţi ucraineni, cu ajutorul forţelor aeriene slovace”.

Din totalul celor 13 avioane de vânătoare slovace, trei vor fi utilizate pentru a furniza piese detaşate. Bratislava declarase anterior că va livra Kievului şi o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub.

Slovacia a anunţat miercuri că a obţinut de la SUA o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la preţ redus, în compensaţie la aparatele sale MiG-29 de concepţie sovietică promise Ucrainei.

Oferta americană include 12 elicoptere noi de tip Bell AH-1Z Viper, cu accesorii şi antrenament de piloţi şi de tehnicieni, precum şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire. După Polonia, Slovacia este a doua ţară membră a NATO care promisese avioane ţării atacate de Rusia din februarie 2022.

Recent, Ucraina a refuzat să confirme pentru AFP numărul de aparate MiG-29 pe care le are în serviciu, însă, potrivit unui raport World Air Forces 2023 al Flight Global publicat la sfârşitul anului trecut, această ţară ar avea 43 de asemenea aparate.

Kievul a cerut de mai multe ori aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de vânătoare şi bombardiere moderne, în speranţa că va obţine aparate F-16 americane, aminteşte sursa citată de Agerpres. Bratislava speră să înlocuiască avioanele sale de vânătoare cu F-16 americane, până în ianuarie 2024.