Germania nu se aşteaptă la o recesiune profundă

NewMoney 21/10/2019 | 15:24 Ştiri
Germania nu se aşteaptă la o recesiune profundă

Este posibil ca economia germană să fi înregistrat o nouă contracţie în trimestrul al treilea al acestui an, a apreciat luni Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) care a subliniat însă că nu mizează pe o recesiune profundă, transmite Reuters.

Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul aprilie-iunie 2019 şi o nouă contracţie în trimestrul iulie-septembrie ar însemna că cea mai importantă economie a Europei a intrat în recesiune tehnică.

Producție industrială scăzută, exporturi mai puține

„Producţia economică a Germaniei este posibil să se fi contractat uşor şi în trimestrul al treilea. Factorul decisiv este continua încetinire a industriei orientate spre export”, a informat Banca centrală a Germaniei în raportul său lunar. În plus, instituţia a adăugat că nu este optimistă cu privire la şansele unei relansări rapide.

„Semnalele preliminare oferă puţine indicii cu privire la o revenire sustenabilă a exporturilor şi o stabilizare a industriei”, ceea ce creşte riscurile ca încetinirea să se extindă şi asupra sectoarelor orientate spre piaţa internă, a apreciat Bundesbank.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei nu se aşteaptă la o recesiune profundă. „O recesiune în sensul unei reduceri semnificative, ample şi de durată a producţiei economice nu se întrevede în prezent”, subliniază Bundesbank.

Germania, principalul partener al României

La începutul acestei luni, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.

Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al României, în 2017, în condiţiile în care 20% din exporturile şi importurile de bunuri ale României au avut ca destinaţie sau au venit din prima economie europeană. La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.


Sursa: Agerpres