Germania, la un pas de recesiune. Pericol pentru economia Europei

Elena Marinescu 15/02/2020 | 17:10 Ştiri
Germania, la un pas de recesiune. Pericol pentru economia Europei

Pe fondul epidemiei de coronavirus, temerile privind perspectiva unei recesiuni se înmulţesc, după ce economia Germaniei a stagnat la finele anului trecut, iar epidemia de coronavirus ameninţă, acum, exporturile în China, avertizează analiştii citaţi de CNN.

Economia germană nu a înregistrat creşteri în ultimele trei luni din 2019, fapt care a poziţionat ţara pentru un an 2020 extrem de dificil, tocmai atunci când ar fi trebuit să îşi revină din punct de vedere economic. Slăbirea economiei statului german s-a resimţit în zona euro, care a crescut în ultimul trimestru cu 0,1%, cel mai redus ritm de creştere din ultimii şapte ani.

Germania, a patra mare economie a lumii si de cea mai mare din Europa, era deja într-o situaţie dificilă, înregistrând o creştere de doar 0,6% pentru întregul an 2019, pe fondul unei slăbiri a vânzărilor de maşini resimţită la nivel global, din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, dar şi din cauza incertitudinilor privind Brexitul. Mediafax scrie că economiştii prognozau că economia germană, care a rămas în stagnare din cauza sectorului producţiei, va începe să îşi revină începând cu 2020.

China este a treia cea mai mare destinaţie pentru exporturile de mărfuri germane şi se aşteaptă ca o scădere a cererii să aibă impact în continuare. În 2018, Germania a exportat bunuri în valoare de aproape 94 miliarde euro (101,6 miliarde dolari) în China, de peste patru ori mai mult decât Franţa. Producătorii auto germani, care fac afaceri importante în China, au vândut cu mai puţin de 2 milioane de maşini în China, luna trecută, o scădere de 18% faţă de anul precedent.