Germania impune noi restricţii şi prelungeşte starea de lockdown până la 31 ianuarie

Elena Marinescu 05/01/2021 | 20:47 Ştiri
Germania impune noi restricţii şi prelungeşte starea de lockdown până la 31 ianuarie

În faţa epidemiei de Covid-19, Germania va prelungi şi va înăspri măsurile restrictive, îndemnându-şi populaţia să reducă contactele, până la 31 ianuarie, a anunţat marţi cancelarul Angela Merkel, scrie AFP.

Mare parte din magazinele nealimentare, barurile, restaurantele, şcolile vor rămâne închise. „Trebuie să reducem şi mai mult contactele sociale cu scopul de a combate pandemia”, a declarat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă după reuniunea cu cei 16 preşedinţi de landuri.

Noi măsuri restrictive

Începând de luni, 11 ianuarie, se aplică următoarele măsuri, cum ar fi ca în afara propriei gospodării, întâlnirile private ar trebui permise numai cu o altă persoană care nu locuiește în gospodărie. Limita superioară de 5 persoane nu va mai fi aplicată, așa cum era stabilit anterior.

Deschiderea școlilor și a grădinițelor se va face treptat, cel mai devreme din luna februarie. Pentru școli și grădinițe, rezoluția propusă prevede ca măsurile actuale să fie menținute până la sfârșitul lunii ianuarie.

În acest sens, Ministerul Educației solicită un model de deschidere “pas cu pas” al școlilor și grădinițelor. Astfel, clasele 1-6 pot fi readuse la cursurile “față în față” de la începutul lunii februarie, iar lecțiile hibride care alternează între lecțiile față în față și lecțiile la distanță vor fi posibile pentru celelalte clase.

Guvernul dorește să reglementeze prin lege ca indemnizatia de boală pentru copii – Kinderkrankengeld – să fie acordată suplimentar pentru încă 10 zile pentru fiecare părinte în 2021 (20 de zile suplimentare pentru părinții singuri). Dreptul ar trebui să se aplice și cazurile în care copilul trebuie îngrijit acasă, deoarece școala, grădinița, clasa sau grupul sunt închise din cauza pandemiei sau pentru că prezența la clasă a fost suspendată.

Introducerea unei raze limitate de circulație

Cea mai mare schimbare este posibila introducere a unei raze limitate de circulație. Proiectul este destinat să se permită adoptarea măsurii suplimentare în cazul unei incidențe de 7 zile de peste 200 de infecții noi la 100.000 de locuitori într-o regiune. Practic, se menționează în mod explicit stabilirea unei raze de mișcare restricționată la 15 kilometri în jurul locului de reședință.

Părăsirea zonei din jurul locului de reședință poate fi posibilă numai cu un motiv valid. Cumpărăturile, călătoriile și excursiile de o zi nu sunt în mod explicit un motiv bun pentru a părăsi raza de mișcare. De asemenea, rezoluția propusă abordează și începutul vaccinării, care a fost criticată ca fiind prea lentă. „În cursul lunii ianuarie, tuturor rezidenților din unitățile de îngrijire li se va oferi o ofertă de vaccinare”.

Pentru intrările din zonele cu risc ridicat în Germania, pe lângă obligația existentă de carantină de 10 zile, care poate fi reziliată după 5 zile, de îndată ce va fi prezentat rezultatul testului negativ, va mai fi introdusă o cerință suplimentară de testare la intrare (strategia de 2 teste).

Guvernul subliniază din nou evitarea călătoriilor în zonele cu risc ridicat fără un motiv valid și, pe lângă obligația de testare și carantină, există și obligația de a vă înregistra digital la intrarea în Germania din zonele de risc.

Germania a impus un al doilea lockdown sever începând cu 16 decembrie, închizând şcolile, magazinele neesenţiale şi restaurantele, după ce lockdown-ul parţial de la începutul lui noiembrie nu a reuşit să reducă numărul mare de contaminări.