Ştiri

Germania adoptă prin lege vaccinarea obligatorie anti-COVID a personalului medical

Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva COVID-19, primul pas înaintea unei lărgiri a vaccinării obligatorii la întreaga populaţie, la începutul anului viitor.

Proiectul de lege, care vizează să protejeze grupuri deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate –  571 la 80 de voturi – în Bundestag, unde social-democraţii, ecologiştii şi liberalii sunt majoritari.

Toţi angajaţii spitalelor, ai azilurilor de bătrâni şi ai caselor de îngrijiri este necesar să fie vaccinaţi sau să se fi vindecat de COVID-19.

Personalul instituţiilor pentru persoane cu dizabilităţi, clinici de zi, cabinete medicale, servicii de salvare sau centre socio-educative este, de asemenea, vizat.

Textul prevede că profesiunile din sănătate au o ”responsabilitate deosebită”, deoarece se află ”în contact strâns şi intens cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a bolii”.

Salariaţii vizaţi au termen până la 15 martie să dovedească faptul că s-au vaccinat complet, riscând astfel să nu mai poată munci.

Amenzi pentru cei antivaccin

Mai multe instituţii medicale, mai ales aziluri de bătrâni din Saxonia-Anhalt şi din Brandeburg, s-au dovedit, în ultimele săptămâni, a fi focare de contaminare cu noul coronavirus şi au înregistrat un număr mare de morţi în rândul internaţilor.

Lanţul de contaminare a fost declanşat uneori de către un angajat nevaccinat, relansând dezbaterea cu privire la vaccinarea obligatorie a tuturor.

Datele cu privire la profesuni rămân incomplete, însă personalul medical este, în medie, mai vaccinat (aproape 90%) decât populaţia generală (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.

Prin această decizie, Germania se alătură altor ţări europene – ca Franţa, Italia, Grecia sau Marea Britanie – care au introdus prin lege vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Germania, afectată de un nou val COVID-19, vrea să meargă mai departe.

Noul cancelar social-democrat, Olaf Scholz, vrea să ceară Parlamentului să se pronunţe, până la sfârşitul anului, asupra vaccinării obligatorii care, în cazul în care este adoptată, urmează să intre în vigoare în februarie sau martie.

Porivit unui sondaj publicat joi, 68% dintre germani se pronunţă în favoarea vaccinării obligatorii a tuturor adulţilor, un nivel în creştere.

Cu toate acestea, autorităţile se tem că această măsură va stârni furia opozanţilor faţă de restricţiile sanitare, mobilizaţi cu miile de la începutul pandemiei.

Noul ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, avertizează vineri, în Der Spiegem, că amenzile în cazul celor care refuză să se vaccineze sunt ”inevitabile”,

Andrei Dumitru

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o oră ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

14 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

14 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

14 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

16 ore ago

Acest website folosește cookies