Generaţia Y aşteaptă al Treilea Război Mondial. Un atac nuclear în acest deceniu, foarte probabil

Elena Marinescu 17/01/2020 | 10:47 Ştiri
Generaţia Y aşteaptă al Treilea Război Mondial. Un atac nuclear în acest deceniu, foarte probabil

Un sondaj realizat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) relevă că 54% dintre „mileniali”, generaţia născută între 1980 şi sfârşitul anilor 1990, sunt convinşi că un atac nuclear va avea loc în timpul acestui deceniu.

Totodată, 84% dintre persoanele intervievate consideră că utilizarea de arme nucleare nu este în niciun caz acceptabilă, iar 54% cred că aceste arme trebuie interzise. În această anchetă comandată de CICR, 16.000 de „mileniali”- numiţi de asemenea generaţia Y, astăzi cu vârste de 20-35 de ani – din 16 ţări diferite, dintre care jumătate în stare de conflict, îşi expun punctul de vedere asupra războaielor şi dreptului internaţional umanitar.

„Pentru membrii generaţiei Y, riscul ca un război devastator să aibă loc în timpul vieţii lor este real”, constată preşedintele CICR, Peter Maurer, în raportul de sinteză asupra anchetei. „Este îngrijorător să constaţi că aproape jumătate dintre persoanele intervievate cred că un al treilea război mondial va izbucni în timpul existenţei lor, în timp ce o majoritate este convinsă că un atac nuclear se va produce în următorii zece ani”, a dezvăluit el.

Ancheta relevă o serie de „tendinţe îngrijorătoare, care se traduc prin lipsa de respect faţă de valori umane fundamentale consacrate prin dreptul internaţional”, potrivit CICR, citat de Financial Express. Astfel, 37% dintre persoanele intervievate consideră că tortura este acceptabilă în unele circumstanţe şi asta chiar după ce au primit explicaţii asupra Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva torturii. De asemenea, potrivit 15% dintre respondenţi, combatanţii trebuie să folosească toate mijloacele pentru a-şi atinge obiectivele, indiferent care sunt pierderile civile generate.

Cu toate acestea, CICR consideră „încurajator” să constate că 74% dintre mileniali cred că războaiele pot fi evitate, iar 75% estimează drept necesară impunerea de limite pentru metodele şi mijloacele de război. Potrivit Agerpres, tinerii adulţi care trăiesc în ţări afectate de război sunt la rândul lor mai susceptibili să creadă că vor fi mai puţine războaie sau chiar deloc în viitor, în raport cu milenialii din ţările unde este pace (46% comparativ cu 30%).

În ceea ce-i priveşte pe mileniali din Ucraina şi Siria, aceştia sunt cei mai optimişti, potrivit CICR: 69% şi respectiv 60% dintre ei sunt convinşi că războiul din ţara lor ar trebui să se încheie în următorii cinci ani.