Gemenii noștri digitali

Criza sanitară a obligat companiile să își reevalueze prioritățile. Multe dintre ele s-au digitalizat nu nea­părat pentru a se dezvolta, ci pentru a supraviețui pe o piață în care concurenții au făcut același lucru în ritm accelerat. Digitalizarea a devenit noua normalitate. Managerii companiilor au descoperit că trebuie să aplice simultan tehnologiile de tipul 4.0, precum inteligența artificială, internetul lucrurilor și migra­rea în cloud. Astfel a apărut o nouă aplicație, pe care specialiștii au numit-o „geamănul digital“. Este vorba despre o replică virtuală a activelor fizice, a echipelor, a sistemelor și proceselor. Utilizarea gea­mănului digital evidențiază eficiența procesului și accelerează automatizarea muncii și se poate face la mai multe niveluri: pentru a testa utilaje sau procese, pentru a îmbunătăți sistemul operațional sau pentru a introduce sisteme de instruire.

MONITORIZAREA PRODUCȚIEI ÎN TIMP REAL. În producția industrială, un geamăn digital poate monitoriza eficiența fabricilor, a liniilor de producție și, în general, a producției, în timp real. Aplicată asupra lanțului de aprovizionare, tehnologia geamănă oferă vizibilitate de la un capăt la altul al filierei de produs, astfel încât producătorii sau clienții pot afla exact unde se află produsul, ce rută a parcurs și când va ajunge la destinație.

În minerit, de exemplu, geamănul digital oferă o imagine a ceea ce se întâmplă la locul de producție. Poate măsura temperatura de funcționare a utila­jelor, consumul de energie, presiunea și debitele pompelor, iar în felul acesta se pot regla procesele de producție pentru a se desfășura în siguranță și pentru a fi optimizate.

Analiza datelor puse la dispoziție de geamănul digital poate genera economii în cadrul companiei fie în mod direct, fie prin evitarea unor opriri accidentale ale producției. Gemenii digitali sunt și vor fi tot mai utilizați, iar experții cred că pot fi considerați un triumf al inovației.

Conceptul de înfrățire a proceselor a apărut în anii ’60, atunci când s-a lucrat la programul spațial Apollo. Ceva mai aproape de secolul nostru, jocul creat de Microsoft pentru simularea zborului unui avion este considerat un geamăn digital limitat. De aici la implementarea aplicației în business nu a mai fost decât un pas. Mai complicat, este adevărat, pentru că geamănul numeric utilizat pentru companii trebuie să aibă în vedere mai multe procese și mai mulți parametri.

Astfel, pentru a crea un geamăn digital eficient trebuie ca beneficiarii aplicației să se pună de acord asupra problemei care trebuie rezolvată și asupra acurateței pe care o așteaptă din partea predicțiilor numerice. Pentru a rămâne în domeniul aviatic, dacă scopul geamănului digital este de a crește durata de viață a unui avion, va fi nevoie de date referitoare la motor și piesele sale. Dacă scopul este de a arăta im­plicațiile unui zbor de noapte în condiții meteorologice dificile, datele importante vor fi legate de comenzile de la bordul avionului. Esențial este însă ca managerii să știe ce vor de la geamănul digital.

Până de curând, din cauza costurilor mari, gemenii numerici erau folosiți doar în fabrici. Acum, prin utilizarea senzorilor digitali, a algoritmilor și a inteli­genței artificiale, mult mai multe industrii și procese au acces la un geamăn digital. Astăzi, companiile pot aduce gemeni digitali pentru linii de producție și pen­tru lanțuri de aprovizio­nare. Aceștia devin esen­țiali pentru a testa și a lua decizii în timp real. Ex­perții dau exemplul circuitelor de Formula 1, acolo unde adaptarea mașinii și a stra­tegiei poate face diferența între un loc pe podium și ratarea unei curse.

Dacă aceste exemple pot părea prea sofisticate, să spunem că există rachete de tenis care, prin apli­cația numerică, oferă date asupra performanței și calității jocului proprietarului, așa după cum există deja ceasuri inteligente care înregistrează date asupra ritmului de viață și de antrenament al celor care le poartă. În domeniul sănătății, medicii au creat un geamăn digital al plămânilor pacienților, pentru a lua decizii cu privire la utilizarea ventilatoarelor în tratamentul COVID-19.

ORAȘE INTELIGENTE. Un alt exemplu este cel al orașului inteligent Singapore, care are un geamăn digital complet care monitorizează traficul, poluarea sau clima. Astfel, managerii orașului pot testa soluții de fluidizare a traficului, pot vedea impactul pe care îl aduc noile construcții proiectate a se realiza în oraș și, în gene­ral, pot monitoriza starea localității. Nu este singurul oraș inteligent care are aceste per­for­manțe. Este și cazul orașului francez Rennes, care își propune să devină complet digitalizat la orizontul anului 2030, sau chiar al Parisului, al cărui sistem de salubrizare este controlat prin aplicații tehnolo­gice.

Piața gemenilor numerici este în plină expansiune. Mai multe industrii și domenii de activitate vor utiliza gemeni digitali și se vor bucura de beneficiile aduse de aceștia. Totul, pentru confortul consumatorilor.

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.