Gazele din Rusia sunt încă indispensabile pentru România în sezonul rece

Carol Dan 14/02/2017 | 16:36 Companii
Gazele din Rusia sunt încă indispensabile pentru România în sezonul rece

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Exuberanța produsă anul trecut de scă­derea până aproape la dispariție a importurilor de gaze din Federația Rusă a fost înlocuită la începutul lui 2017 de teama că românii vor sta în frig în propriile case. Dar, totuși, câți ro­mâni se încălzesc cu gaze naturale?

Dacă e să ne uităm la statistici, principala sursă de încălzire în Ro­mânia o re­pre­zintă lemnul, nu gazul. Mai puțin de jumătate dintre locuitorii României au în case căldură livrată fie de propriile centrale de apartament, fie de rețele pu­blice de agent termic. Concret, din cele 8,5 mi­li­oane de locuințe, doar 3,7 mili­oa­ne sunt conectate la o rețea de gaze sau dispun de o centrală proprie, iar riscul de a în­gheța în casă este mai acut în orașe decât în mediul rural, unde lemnul e rege.

Din 2014 până la jumătatea lui 2016, importurile de gaze rusești au scăzut până aproape de zero. Alternativa ră­mâne importul din Vest, dar acesta este, de șapte ani, de când a fost construită conducta cu Ungaria, insignifiant.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.