Garry Kasparov anticipează un turneu de șah incendiar la București

Andrei Dumitru 21/03/2023 | 10:20 Ştiri
Garry Kasparov anticipează un turneu de șah incendiar la București

Kasparov anticipează un turneu de șah incendiar la București. După ce Magnus Carlsen a refuzat să-și mai apere titlul, viitorul campion mondial la șah, care va fi decis între Ding Liren și Ian Nepomniachtchi, va juca în mai la București la Superbet Chess Classic România 2023 primul său meci ca cel mai bun jucător al Planetei.

Într-o scurtă intervenție video postată pe canalele de social media ale turneului internațional Grand Chess Tour, Garry Kasparov, chiar cofondator al turneului, a vorbit despre apropiata (aprilie) confruntare pentru titlul mondial dintre Ding Liren și Ian Nepomniachtchi, care va fi urmată de prima etapă a GCT, Superbet Chess Classic Romania 2023.

Practic, viitorul campion mondial la șah va intra încoronat în București, unde va juca primul meci ca cel mai bun jucător al Planetei. Mai mult, pentru etapele din Polonia și din Croația, line-up-ul include primii trei cei mai puternici șahiști ai lumii – Ding, Nepotniaki și Magnus Carlsen, campion mondial din 2013, dar care anul acesta a refuzat să-și mai apere titlul.

“Pe cine aș miza?! Ei bine, ambii sunt foarte buni, va fi foarte strâns, acum câțiva ani aș fi spus Ding, dar acum după pandemie poate fi oricine. Nepo (Nepomniachtchi) a jucat mai mult, are chiar experiența unui campionat mondial, l-a pierdut, dar asta îi dă totuși un mic avantaj. Ding este poate mai stabil… Dar repet, este foarte foarte strâns”, a spus Kasparov pentru GCT.

Nedetronat drept cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, Kasparov a apreciat și prezența lui Magnus Carlsen pe care-l consideră cel mai puternic șahist al lumii, chiar dacă nu și-a mai apărat titlul în 2023. A făcut trimitere la confruntarea din 1975 pentru titlul mondial dintre jucătorul rus, Anatoli Karpov și americanul Bobby Fisher, care a refuzat, la fel, să-și apere titlul.

“Diferența acum este evidentă”, spune Kasparov, “Fisher s-a retras definitiv din șah, Magnus nu. Este o situație foarte interesantă pentru Grand Chess Tour, deoarece îi vom avea în același turneu și în același timp pe noul campion modial și pe cel mai puternic șahist al Planetei. Dar poate de asta avem nevoie acum (la GCT – n.r.), de ceva senzațional, de mai multă adrenalină”, a mai comentat Kasparov nerăbdător să urmărească spectacolul, care va începe în mai.

Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice circuite internaționale de șah, cu premii totale de 1,4 milioane de dolari, i-a anunțat pe cei nouă șahiști care vor fi prezenți la București în prima din cele cinci etape ale circuitului. Din cele patru ediții organizate până acum la București, Superbet Chess Classic Romania are anul acesta cel mai puternic line-up, asigură organizatorii.

Alături de cei doi care își dispută în aprilie titlul de campiona mondial va fi prezent și câștigătorul de anul trecut al turneului, Alireza Firouzja. Lista celor nouă va fi completată foarte curând de al zecelea șahist care va participa în turneu pe bază de wildcard.