Garda de Mediu: Amenzi în valoare totală de 250.000 lei, de la începutul anului, în domeniul transferurilor de deşeuri

Elena Marinescu 19/07/2021 | 21:52 Ştiri
Garda de Mediu: Amenzi în valoare totală de 250.000 lei, de la începutul anului, în domeniul transferurilor de deşeuri

Garda de Mediu anunţă, luni, că, de la începutul anului, au fost făcute 1.082 controale în care s-au constatat aspecte legate de transferul deşeurilor. În urma verificărilor aufost făcute 29 de sesizări penale şi s-au dat 7 amenzi în valoare totală de 250.000 lei.

În perioada 1 ianuarie-16 iulie 2021, Garda Naţională de Mediu, prin serviciile comisariatelor judeţene a efectuat un număr de 1.082 controale în care s-au constatat aspecte legate de transferul deşeurilor. Au fost întocmite 29 sesizări penale şi s-au aplicat 7 amenzi contravenţionale în valoare totală de 250.000 lei. Pentru un număr de 95 transporturi, nu s-a permis intrarea în România, având măsura impusă de returnare a deşeurilor în ţara de expediţie”, a transmis, luni, Garda de Mediu.

Sursa citată de News.ro a precizat că transporturile conţineau deşeuri textile, materiale plastice, anvelope uzate, sticlă, baterii uzate pe bază de plumb şi acid sulfuric, cabluri, echipamente electrice şi electronice casate, deşeuri de metale neferoase, deşeuri de aluminiu şi cupru.

Controalele s-au efectuat în punctele de trecere a frontierei, ca urmare a solicitării autorităţilor vamale, când există suspiciuni de transferuri ilegale şi pe baza protocoalelor şi planurilor de acţiuni, încheiate cu Poliţia de Frontieră şi Direcţia Generală a Vămilor.

De asemenea, s-au făcut controale la amplasamentele de destinaţie ale deşeurilor din România, care pot fi: instalaţii de valorificare intermediară sau finală a deşeurilor; la comercianţi/brokeri, care intra în posesia fizică a deşeurilor, care efectuează operaţiuni de transfer şi import deşeuri periculoase şi nepericuloase; la amplasamentele de expediţie al deşeurilor periculoase şi nepericuloase din România; la deţinătorul de deşeuri, care poate fi generator sau colector, comerciant/broker, dar şi la la transportatorul de deşeuri pe durata transportului pe teritoriul aflat sub jurisdicţia României.

În urma controalelor au fost dispuse şi măsuri cu termen de conformare, stabilit prin actul de control întocmit.