Gânduri de final de an

Anul care se va încheia în scurt timp este, fără urmă de îndoială, unul dintre cei mai dificili din ultimele decenii. Și vestea proastă e că, după multe indicii, 2023 nu va fi decât o variantă și mai rea a lui 2022.

Nu îmi plac bilanțurile (chiar dacă sunt pozitive) și nici predicțiile (deși de multe ori reprezintă un ghid necesar). Însă nu m-am putut abține să nu trec în revistă copertele NewMoney din 2022. Am fost surprins să descopăr că 5 din cele 24 de numere care au fost publicate în anul care se încheie au avut în centru cover story-uri dedicate antreprenorilor din agricultură și agriculturii, ca domeniu în sine. Spune ceva și asta.

Chiar înainte de începutul războiului din Ucraina, am descoperit povestea lui Daniel Bâja, proprietarul Top Seeds – producător de inputuri și trader de cereale. În ianuarie, el vorbea despre o posibilă ieșire pe AeRo, piața secundară a pieței de capital, după modelul Norofert sau Holde Agri Invest. Planurile nu s-au mai concretizat, un lucru ușor de înțeles dacă ținem cont de cutremurul economic care avea să înceapă în februarie.

A urmat povestea lui Nicolae Șerban, acționarul principal al grupului agricol omonim, care a făcut pasul pe bursă, după patru zile de la începutul răz­boiului. Nici nu mai putea da înapoi, pentru că făcuse un plasament privat în decembrie 2021 și toate demersurile erau pornite. În pofida contextului favora­bil agriculturii și al rezultatelor bune, acțiunile Grup Șerban Holding au scăzut constant (dar nu drama­tic) de la începutul anului. Contextul general, panica investitorilor, dar și free floatul mic pot fi explicația.

În luna mai, ambele cover story-uri au fost pe su­biect. Primul s-a concentrat pe RodBun, construcția de 20 de ani a lui Daniel Munteanu și Alexandru Iancu în domeniul inputurilor agricole, care l-a convins și pe Daniel Dines, CEO-ul UiPath și unul dintre cei mai bogați români, să cumpere un pachet mino­ritar de acțiuni. Forțând un pic lucrurile, RodBun ar putea fi pentru Dines un plasament mai bun decât UiPath însuși, având în vedere declinul dureros

pe care acțiunile companiei l-au avut în ultimul an.

Cel de-al doilea a fost o analiză extinsă a modului în care Rusia a folosit pâinea drept armă strategică în conflictul cu Ucraina. Lucru care se repetă acum cu energia.

Nu în cele din urmă, povestea centrală a revistei, a unei ediții din vară, îl avea protagonist pe Horia Cardoș, fondatorul Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România. Antreprenorul timișorean este un mare fan al bursei românești, fiind prezent cu nu mai puțin de patru titluri pe piață: are listate două companii și a făcut două emisiuni de obligațiuni. Acțiunile au avut o evoluție negativă, la fel ca în cazul Grup Șerban Holding.

TEHNOLOGIE ȘI BIJUTERII. Tradițional, domeniile predilecte spre care ne uitam în anii de normalitate economică erau imobiliarele, tehnologia, producția sau energia regenerabilă. Tehnologia a rămas și în 2022 un punct de interes, cu toate că – am văzut deja în cazul UiPath – astrele nu s-au mai aliniat la fel de bine ca în anii trecuți. Poate ar trebui amintit materialul dedicat lui Mihai Pohonțu, cel mai mare acționar al Amber Studio. Dezvoltatorul local de jocuri a atras o investiție de 20 de milioane de dolari de la un partener financiar.

O „descoperire“ cu totul aparte de-a lungul acestui an a fost businessul cu bijuterii al familiei Groza din Râmnicu Vâlcea. Oana (fiica), Maria (mama) și Ion (tatăl) Groza dețin Bijuteria STIL, un producător local de bijuterii și, în același timp, o rețea de profil extinsă în toată țara. Compania era în faza schimbului de generații în vară, atunci când ne-am întâlnit cu antreprenorii.

Demn de amintit ar fi și un interviu pe care ni l-a acordat de la distanță Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari șahiști din istorie și unul dintre cei mai vocali critici la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Părerea lui Kasparov încă din aprilie era că Al Treilea Război Mondial a început deja. Din multe puncte de vedere, putem spune că șahistul a avut dreptate.

Evident, și în 2023, profilul nostru va rămâne neschimbat și vom continua să ne aplecăm asupra businessurilor antreprenoriale de talie medie, în spa­tele cărora stă o poveste ce merită spusă. Din păcate, nu trebuie să ne facem iluzii în privința unei eventuale calmări a multiplelor crize cu care mediul de afaceri se confruntă.

Un studiu semnat de UniCredit Research, citat în materialul „Plus/minus 2023“ din ediția curentă, spune că războiul din Ucraina va dura până în 2024, dar fără folosirea armelor neconvenționale și extinderea sa în restul Europei. Aceiași specialiști ai băncii italiene preconizează că economiile din Europa Centrală și de Est vor avea o creștere de doar 0,4% anul viitor, față de 4,1%, cât a fost avansul produsului intern brut în 2022.

Nu putem încheia anul cu optimism, dar e bine de știut că și aceste crize se vor sfârși la un moment dat (sau se vor transforma în altele) și, potrivit teo­riei ciclurilor economice, după furtună va veni obligatoriu prosperitatea.

Acest articol a apărut în numărul 154 al revistei NewMoney (26 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023)

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.