GALERIE FOTO Cum arată noul înveliș al reactorului de la Cernobîl, în valoare de 1,5 miliarde de euro

NewMoney 03/07/2019 | 13:56 Fapt Divers
GALERIE FOTO Cum arată noul înveliș al reactorului de la Cernobîl, în valoare de 1,5 miliarde de euro

Nouă structură construită pentru a izola reactorul de la Cernobîl, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost prezentat marți presei internaționale, potrivit AP

Reactorul nr. 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat și ars pe 26 aprilie 1986, omorând 30 de angajați ai centralei și pompieri sosiți să stingă incendiul. Aproximativ 200.000 de oameni au fost evacuați în urma accidentului, și a fost stabilită o zonă de excludere pe o rază de 30 de km.

Pentru a izola complet reactorul și cele 200 de tone de material radioactiv, a fost construită o nouă structură care a fost realizată în nouă ani, sub supravegherea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Structura însăși a costat 1,5 miliarde de euro, iar întregul proiect se ridică la 2,2 miliarde de euro, dintre care 715 de milioane de euro sunt fondurile BERD, iar restul sumei sunt contribuții provenite de la 45 de state și Comisia Europeană.

Acest adăpost este cea mai mare structură mobilă construită vreodată pe uscat, cu o lungime de 257 de metri și o greutate totală de peste 36.000 de tone.

„Acesta a fost un proiect foarte lung”, a declarat Balthasar Lindauer, directorul departamentului de securitate nucleară al BERD. El a menționat că studiile preliminare au început în 1998, iar contractul a fost încheiat în 2007.

El a mai precizat că a fost unul dintre principalii contribuitori, finanțând proiectul cu 100 de milioane de euro, pe lângă care a mai furnizat expertiza și personalul.
Embed from Getty Images


Foto: Mediafax