Furtuna Ciara mătură Europa! Vremea rea a creat haos în transporturi. Imagini apocaliptice (VIDEO)

Elena Marinescu 10/02/2020 | 20:53 Ştiri
Furtuna Ciara mătură Europa! Vremea rea a creat haos în transporturi. Imagini apocaliptice (VIDEO)

Furtuna Ciara a produs haos în Europa de Vest. Sute de curse aeriene au fost anulate în Marea Britanie, Germania sau Cehia din cauza vântului care a bătut cu peste 110 kmh. De asemenea, cinci persoane și-au pierdut viața.

Furtuna Ciara, numită Sabina în Germania, a provocat moartea a cel puţin cinci oameni în Europa și rănirea altor câteva zeci, anunță portalul theglobeandmail.com, citat de Mediafax. O mama şi fiica ei au murit zdrobite de acoperişul unei clădiri în Polonia, un suedez s-a înecat după ce barca lui s-a scufundat, iar alţi doi bărbaţi, unul din Slovenia şi unul din Anglia, au decedat după ce doi copaci au căzut peste maşinile lor.

Marea Britanie, care a fost lovită în plin de furtună, duminică, a început evaluarea paugbelor și încearcă să repare avariile care au provocat întreruperea energiei electrice în peste 20.000 de locuințe. În urma furtunii, în multe părți din țară s-au înregistrat în doar 24 de ore cantități de precipitații cât într-o lună și jumătate.

Peste 100 de curse aeriene au fost anulate din cauza vântului care a bătut cu peste 110 km/h. „Suntem în legătură cu cei afectați și am suplimentat echipele de suport clienți pentru a-i ajuta să găsească cele mai bune oferte pentru ei, inclusiv o rambursare completă a costului biletelor sau identificarea unui zbor alternativ până joi”, a transmis British Airways într-un comunicat de presă.

Meteorologii anunță că pentru regiunile din nordul Angliei și Scoția, răgazul dat de trecerea furtunii Ciara va fi scurt. Prognoza arată că în curând va urma un val de viscol și zăpadă. „Cu toate că furtuna Ciara a trecut, aceasta nu înseamnă că nu intrăm într-o perioadă mai liniștită. Vremea va rămâne instabilă”, a explicat Alex Burkill, meteorolog la Met Office din Marea Britanie.

După ce a trecut de Anglia, Ciara a lovit Franța. Meteorologii au anunțat că în insula Corsica rafalele de vânt au atins și 200 km/h, luni după-amiază. Valurile uriașe au lovit coasta de nord a Franței, iar rafalele de vânt au fost atât de puternice încât au răsturnat un camion care circula pe autostradă. Aproximativ 130.000 de locuințe erau fără energie electrică, cele mai afectate fiind Bretania, în vestul Franței, Normandia și regiunile nordice.

Furtuna Ciara devastează și Europa Centrală

În Germania, luni dimineața, rafalele de vânt au atins 161 km/h. Aeroportul din Frankfurt a anulat peste 130 de curse aeriene, iar la Munchen nu s-a zburat deloc până la prânz. Circulația trenurilor a fost, de asemenea, grav perturbată, sute de trenuri fiind anulate și mii de navetiști nu au putut ajunge la muncă. Compania feroviară Deutsche Bahn a transmis că a reluat lent serviciile feroviare pe distanțe lungi în nordul țării, dar a avertizat călătorii să se aștepte la alte perturbări.

Furtuna, denumită Sabine în Germania, a dus, de asemenea, la închiderea școlilor în mai multe orașe și regiuni, unde mai multe persoane au fost rănite de crengile rupte ale copacilor. Aproximativ 96.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în Cehia și au fost anulate cel puțin șapte zboruri de pe aeroportul internațional din Praga, inclusiv zborurile către Zurich, Munchen, Frankfurt, Duesseldorf, Londra și Amsterdam.

Zeci de evenimente sportive, printre care meciurile de fotbal Manchester City – West Ham, din Anglia, şi Borussia Moenchengladbach – Koln, din Germania, au fost anulate.