Funambulesc, Funar burlesc

Cine are încă dubii privind calibrul umorului invo­luntar din România e invitat să dea o raită prin subarboretul ei politic.

Se va edifica instantaneu că stăm bine și că viitorul e atât de strălucitor, încât nu-i facem față fără ochelari de soare. În general, dis­cuțiile despre partidele politice vizează câteva acro­nime cu un grad mai mare sau mai mic de compromitere în ochii electoratului. Acronimele obligatorii sunt PSD, PNL, AUR, USR, UDMR și PMP. În urma lor se înșiră câteva zeci de formațiuni de temut la capitolul gure­șenie patriotardă și discrete când vine vorba de mizele reale: dispersia voturilor în favoarea unui par­tid-păpușar și încasarea de bani de la buget. Unele sunt foste partide de ispravă, prăbușite în ridicol din cauza unei conduceri exaltat-inepte (PNȚCD-ul încă­put pe mâinile lui Aurelian Pavelescu).

Altele și-au pierdut conturul, pregnanța și statutul de partid parlamentar după ce liderii lor au murit (Corneliu Vadim Tudor de la PRM) sau au fost închiși (Dan Diaconescu de la PPDD). În fine, altele există teore­tic și scriptic. (Faptic, mai puțin.) Au sediu și siglă, publică diverse năstrușnicii pe Facebook și, când le vine bine, se lasă remorcate pentru cauze de multe ori îndoielnice. Unul dintre cele mai pitorești se cheamă Partidul Pirat din România, o formațiune fără conducător, dar cu o orientare „sincretică“ și cu o ideologie bazată pe „politică pirată, democrație directă și distributism non-intervenționist“.

Nici Partidul România Modernă și Demnă și vecinul dumisale, Partidul România Rațională, nu sunt de lepă­dat, în ciuda dezechilibrului de la vârf: PRMD nu are niciun conducător, pe când PRR are trei. Spre a nu mai vorbi de Partidul Comunitar din România, care se declară pe șleau „comunist și eurosceptic“. Sau de Uniunea Națională pentru Democrație, Omenie și Respect, care l-ar fi făcut pe poet să nu scrie „Mai am un singur dor“, ci, în noua limbă română, „Mai am decât UNDOR“.

INSANITĂȚI. Dintre jne­penii și ienuperii politici ai României nu putea lipsi Partidul România Noastră, binecuvântat de prezența la conducere a lui Gheorghe Funar. PRN se înveci­nează ca lipsă de anvergură și impact cu alte pozne politicoide din categoria Forța Dreptei, Parti­dul Neamului Românesc sau Alianța pentru România.

Prin urmare, haiducul științific Gheorghe Funar ar putea să se pronunțe pe diverse chestiuni și fără platforma unui partid-fantomă și fantoșă. Cum însă bine spune un străvechi proverb peceneg, follow the money. PNR pune în circulație, prin liderul ei, tot felul de mizerii care depășesc exotismul.

După ce sus­ține că maghiara este limba cailor, că Iisus s-a năs­cut în Ardeal și că Einstein l-a buzunărit pe Eminescu de teoria relativității, Gheorghe Funar inter­vine – nu se putea altfel – în chestiunea invaziei ruse în Ucrai­na. Și dă cep butoiului cu insanități printr-o scrisoare deschisă care-l confirmă în ipostaza de pa­togen nelecuibil. Iată prima parte a „documentului“, cu respectarea întru totul a ortografiei și a punc­tua­ției din regimul funariot:

„SCRISOARE DESCHISĂ

în legătură cu intenția președintelui războinic al Ucrainei, Volodimir, Zelensky, de a se adresa Parlamentului României pentru a solicita intrarea țării noastre în război împotriva Federației Ruse. La porunca stăpânilor săi din SUA și cu sprijinul acestora, președintele alogen al Ucrainei, Volodimir Zelensky, speră ca în după-masa zilei de 4 aprilie a.c. să se adrese parlamentarilor din România și să le cer­șeas­că sprijin militar pentru a putea prelungi războiul din țara sa cu scopul de a provoca pierderi umane și distrugeri și mai mari pentru poporul ucrainian (sic!).

Președintele războinic Volodimir Zelensky din neamul de ucigași numit astfel de Domnul Nostru Iisus Hristos, se încăpățânează să țină un monolog în fața senatorilor și deputaților din România, după același scenariu aplicat parlamentarilor din SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Israel etc. Pe surse, s-a aflat că în monologul pregătit pentru Parlamen­tul de la București, președintele actor și războinic Volodimir Zelensky nu este pregătit să spună, cel puțin, următoarele Adevăruri: El este unul dintre principalii vinovați de provocarea și prelungirea inu­tilă a războiului din Ucraina, precum și se consecin­țele acestuia asupra țărilor și popoarelor din Europa!

Ucraina este prima țară din lume unde Oculta Mon­dială experimentează Marea Resetare pentru a asi­gura trecerea la Noua Ordine Mondială care să fie condusă de SUA, așa cum a declarat recent preșe­dintele Biden. A instaurat dictatura în Ucraine prin suspendarea Constituției, închiderea Parlamentului și interzicerea partidelor politice și a mass-mediei libere. În laboratoarele secrete din Ucraina ale ma­rilor puteri din NATO au fost realizate și testate arme biologice extrem de periculoase pentru locui­torii de pe toate continentele. Parlamentul României ar trebui să-l invite și pe Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, să se adreseze senatorilor și deputaților români pentru a le face cunoscute cauzele care au determinat trecerea la operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei.“

Mai simplu spus, diferența dintre funambulesc și Funar burlesc nu măsoară nimic altceva decât dis­tanța dintre acrobație și delir.

Prozator, traducător și jurnalist sportiv, Radu Paraschivescu a realizat emisiunea „Pastila de limbă” la Digi24.